Getty Images klaagt Stability AI aan in belangrijke auteursrechtzaak


Key takeaways

  • Getty Images beweert dat Stability AI inbreuk heeft gemaakt op zijn auteursrecht door zijn afbeeldingen te gebruiken om Stable Diffusion te trainen.
  • Stability AI betwist de rechtszaak en beweert dat het geen van de rechten van Getty heeft geschonden en dat kunstenaars die zijn tools gebruiken werken creëren die voortkomen uit collectieve menselijke kennis.
  • De zaak heeft belangrijke gevolgen voor het auteursrecht en kan het overheidsbeleid met betrekking tot AI en intellectuele eigendomsrechten vormgeven.

Op maandag start bij het High Court in Londen een belangrijke rechtszaak die grote gevolgen kan hebben voor het auteursrecht in het AI-tijdperk. De beeldbank Getty Images klaagt het kunstmatige intelligentiebedrijf Stability AI aan wegens vermeende inbreuk op auteursrechten. Deze zaak zou juridische precedenten kunnen scheppen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal bij het trainen van AI-modellen.

Getty Images, bekend om zijn uitgebreide aanbod van redactionele en stockbeelden, stelt dat Stability AI zonder toestemming miljoenen afbeeldingen van zijn website heeft gebruikt om het beeldgeneratiesysteem Stable Diffusion te trainen. Met deze tool kunnen gebruikers realistische afbeeldingen maken op basis van tekstcommando’s. Tegelijkertijd voert Getty ook in de Verenigde Staten een vergelijkbare rechtszaak tegen het AI-bedrijf.

Botsing tussen auteursrecht en innovatie

Stability AI, dat recentelijk nog een investering van reclamegigant WPP ontving, ontkent de beschuldigingen. Volgens het bedrijf is er geen sprake van auteursrechtschending. Een woordvoerder noemt het geschil “een strijd om innovatie en vrijheid van ideeën”. Hij benadrukt dat gebruikers van hun tools kunst creëren op basis van collectieve menselijke kennis — een principe dat volgens hen past binnen ‘fair use’ en de vrijheid van meningsuiting.

De zaak maakt deel uit van een bredere reeks rechtszaken die wereldwijd zijn aangespannen sinds de opkomst van AI-tools zoals ChatGPT en Midjourney. Steeds meer bedrijven in de creatieve sector vragen zich af of hun materiaal zomaar mag worden gebruikt voor AI-training, zonder vergoeding of toestemming.

Gevolgen voor de creatieve sector en AI-wetgeving

De creatieve industrie worstelt intussen met de ethische en juridische impact van AI-technologie die zelf inhoud kan genereren. Artiesten en bekende figuren, waaronder Elton John, roepen op tot betere bescherming van makers tegen onrechtmatig gebruik van hun werk.

Juridische experts volgen de zaak met grote belangstelling. Rebecca Newman, advocaat bij Addleshaw Goddard, noemt het “onbekend terrein”. Volgens haar kan deze zaak helpen om de grenzen van auteursrechtelijke bescherming in het AI-tijdperk vast te stellen. Als Getty wint, zou dat volgens haar andere rechtszaken kunnen aanmoedigen tegen AI-ontwikkelaars.

Cerys Wyn Davies van advocatenkantoor Pinsent Masons voegt daaraan toe dat de uitspraak ook gevolgen kan hebben voor het investeringsklimaat. Volgens haar kan het bepalen of het VK aantrekkelijk blijft als vestigingsplaats voor AI-bedrijven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.