Getty Images sleept ontwikkelaar Stability AI voor rechter vanwege misbruik fotodatabank

Fotodatabank Getty Images klaagt maker van AI-software Stability AI aan. Volgens Getty zou het bedrijf ongeoorloofd gebruik hebben gemaakt van zijn databank, om de AI-software te “trainen”.

Waarom is dit belangrijk?

Text-to-image-tools werden vorig jaar immens populair. Dergelijke programma’s zijn echter afhankelijk van door mensen gemaakte beelden om de software te trainen. Die afbeeldingen worden door bedrijven in gigantische aantallen van het web geschraapt. Dit gebeurt vaak zonder medeweten of toestemming van de makers. AI-bedrijven beweren dat deze praktijk onder fair use valt, maar veel rechthebbenden zijn het daar niet mee eens.

Het nieuws: Getty beschuldigt Stability AI ervan dat het miljoenen foto’s en afbeeldingen - zonder de juiste licentie - heeft gebruikt voor zijn tool genaamd Stable Diffusion. 

  • De afbeeldingen uit de databank van Getty werden gebruikt om de AI van Stable Diffusion te trainen in het genereren van “text-to-image”-afbeeldingen. 
  • In een reactie stelt Getty niet tegen het gebruik van zijn afbeeldingen voor trainingsdoeleinden van AI te zijn. De databank zegt echter dat Stability AI
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20