Hoewel de pensioenhervormingen van de regering-De Wever door velen noodzakelijk worden geacht om het systeem duurzamer te maken met het oog op de vergrijzing, botsen de federale plannen op aanzienlijke weerstand. Dat blijkt uit de nieuwste Financiële Gemoedsrustbarometer van de verzekeraar NN.
Key takeaways
- Slechts een op de vijf Belgen vindt de geplande pensioenhervormingen van de regering-De Wever evenwichtig, leert een rondvraag van NN.
- Vier op de tien vreest bovendien dat ze door het regeerakkoord een lager pensioen zullen krijgen.
- Opvallend is dat één op de drie gepensioneerden deze zorgen deelt, terwijl de aangekondigde maatregelen, op een kleine groep na, geen rechtstreekse impact op hen hebben.
In het nieuws: De pensioenhervormingen van de federale regering worden niet door alle Belgen op gejuich onthaald. Uit een bevraging van NN bij 1.000 Belgen blijkt dat ze het regeerakkoord een gemiddelde score van 5,6/10 geven.
- Slechts 21 procent van de bevolking noemt het hervormingspakket evenwichtig. Daartegenover vindt 44 procent dat de maatregelen te ver gaan, terwijl 16 procent meent dat ze net niet ver genoeg gaan om het financieringsprobleem structureel aan te pakken.
- “Bij de beoordeling van specifieke maatregelen tekent zich een genuanceerder beeld af”, merkt Colin Sanders, pensioen- en longevity expert bij NN, op. “Werkenden staan bovendien positiever tegenover de hervormingen dan niet-actieven.”
- 44 procent van de respondenten is voorstander van het voorgestelde bonus-malussysteem, terwijl 31 procent tegen is en 25 procent onbeslist blijft.
- Ook bij de herziening van gelijkgestelde periodes – zoals werkloosheid, SWT en landingsbanen – blijft de publieke opinie verdeeld: 30 procent is voor, 33 procent tegen en 36 procent weet het nog niet.
- Een aanzienlijk deel van de bevolking maakt zich ook zorgen over de persoonlijke, financiële impact van de hervormingen. Zo wordt de boodschap dat we langer zullen moeten werken door 39 procent van de Belgen slecht ontvangen.
- Bovendien vreest 42 procent dat ze een lager pensioen zullen krijgen.
- Het vertrouwen dat de overheid de pensioenen kan blijven uitbetalen blijft met 21 procent bijzonder laag.
Ook gepensioneerden maken zich zorgen
Opgemerkt: De rondvraag van NN toont ook aan dat een op de drie gepensioneerden zich zorgen maakt over de plannen van de regering-De Wever.
- “Nochtans hebben de aangekondigde maatregelen, op een kleine groep na, geen rechtstreekse impact op hen”, verduidelijkt Sanders. “Dat wijst op een grote informatienood.” De Belgen geven dat ook zelf aan. Slechts 18 procent is ervan overtuigd dat ze voldoende geïnformeerd zijn.
Ook dit: Tot slot blijkt uit het onderzoek dat er draagvlak bestaat bij de Belgische bevolking voor een aantal aanvullende maatregelen op vlak van pensioenen.
- 45 procent van de Belgen steunt het langlevenmodel, een flexibele loopbaanmodel (minipensioenen, herbronmomenten…) waarbij opgenomen tijd wordt gecompenseerd door langer te werken aan het einde van de carrière.
- 40 procent is voorstander het afschaffen van de vaste pensioenleeftijd ten gunste van een systeem gebaseerd op het aantal effectief gewerkte dagen, of loopbaandagen. Dit loopbaanjaren of -dagen model is nodig om het langlevenmodel in te voeren.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.