Vooruit-voorzitter Conner Rousseau benadrukt dat de geplande meerwaardebelasting van de federale regering niet van toepassing zal zijn op pensioenspaarders. Hij bevestigde dat in een interview met De Standaard, Het Laatste Nieuws en De Ochtend op Radio 1. Rousseau reageert daarmee op toenemende bezorgdheid en politieke onenigheid over de mogelijke impact van de belasting op spaargeld voor later.
Key takeaways
- Vooruit-voorzitter Conner Rousseau verzekert dat de meerwaardebelasting niet van toepassing is op de gewone pensioenspaarders.
- Cd&v en MR bekritiseren Vooruit en waarschuwen dat de middenklasse niet extra belast mag worden.
- Rousseau benadrukt dat de belasting gericht is op superrijken en verwijt zijn coalitiepartners onnodige paniekzaaierij.
Onrust over pensioensparen
De voorbije dagen ontstond verwarring over de positie van Vooruit over de meerwaardebelasting. Dat meldt de VRT. Volgens cd&v-voorzitter Sammy Mahdi zou Vooruit van plan zijn om ook pensioensparen te belasten. In een interview bij VTM Nieuws zei Mahdi: “Dat zou een belasting zijn op de kap van de middenklasse.” Hij waarschuwde dat spaarders mogelijk duizenden euro’s extra aan de staat zouden moeten afdragen.
Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez uitte felle kritiek. “We gaan de middenklasse niet uitpersen als een citroen,” verklaarde hij bij HLN. Volgens hem moet de meerwaardebelasting zich richten op grote vermogens, niet op financiële producten waarop al belastingen worden geheven, zoals pensioensparen.
“Mensen worden onnodig bang gemaakt”
Conner Rousseau vindt dat zijn coalitiepartners onterecht onrust zaaien. “Een paar ruziemakers wil zich profileren voor een peiling die binnenkort verschijnt,” zei hij op Radio 1. Hij roept op tot kalmte en duidelijkheid. “De gewone pensioenspaarder wordt beschermd. Dat is altijd zo bedoeld en ik probeer dat al drie dagen uit te leggen.”
Focus moet op de superrijken liggen
Voor Rousseau is de essentie van de meerwaardebelasting simpel: de superrijken moeten eerlijk bijdragen. “Andere partijen proberen de aandacht daarvan af te leiden. Maar daarover moet het debat net gaan.” Hij benadrukt dat het regeerakkoord heel duidelijk stelt dat het alleen om meerwaarden gaat, niet om het opgebouwde spaargeld zelf.
Rousseau verduidelijkt dat pensioensparen op zich nu al belast wordt, via een voorafname van 8 procent op je 60e verjaardag. Enkel op winst die daarna nog gemaakt wordt – tussen 60 en 65 jaar – kan een meerwaarde ontstaan. “Maar wie spaart er na zijn 60e nog zoveel bij dat hij meer dan 10.000 euro extra opbouwt? Dat zijn uitzonderingen. De gewone spaarder valt daar niet onder.”
Toch blijft Bouchez sceptisch. Volgens hem toont deze uitleg juist aan dat Vooruit wél pensioensparen wil belasten. Het debat binnen de regering blijft dus voortduren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!