Conner Rousseau (Vooruit) is kandidaat-burgemeester in Sint-Niklaas

Het komt absoluut niet als een verrassing, maar het hoge woord is er nu toch uit. Conner Rousseau (Vooruit) heeft de ambitie om burgemeester van Sint-Niklaas te worden. Hij neemt dus bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen de lijsttrekkersplaats in op de lijst van Vooruit.

In het nieuws: Rousseau zegt dan toch ‘ja’ op de burgemeestersvraag.

  • Rousseaus politieke grootvader en voormalig burgemeester Freddy Willockx had er bij hem al op aangedrongen om zich kandidaat te stellen. Midden juni gaf Rousseau nog aan dat hij  “alles nog op een rijtje moest zetten. (…) Beslist is het nog niet”.
  • Amper een halve maand later is de knoop wel doorgehakt. Rousseau riep de pers bijeen om aan te kondigen wat iedereen al vermoedde: hij wordt de uitdager van de huidige burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). Die is sinds 2013 de burgervader in Sint-Niklaas.
  • Rousseau bleek waanzinnig populair bij de vorige verkiezingen. Nadat hij verbannen was naar een lijstduwersplaats, wist hij toch 75.801 voorkeurstemmen te halen waardoor hij zonder moeite verkozen raakte voor het Vlaams parlement.
  • Maar dat wil niet zeggen dat het een makkelijke overwinning wordt voor Rousseau. De N-VA van Dehandschutter is momenteel drie keer groter. Uit de resultaten van de Vlaamse en federale verkiezingen bleek ook dat N-VA en Vlaams Belang groter werden dan Vooruit in Sint-Niklaas. Maar lokale verkiezingen zijn natuurlijk vaak een geval apart.
  • “Sint-Niklaas heeft duidelijk een signaal gegeven dat ze Vooruit en mezelf in het stadhuis willen”, meent Rousseau zelf. Hij ziet zijn nationale bekendheid als een troef: “Ik ben de enige man in de nationale onderhandelingen die ook eens het vergeten Waasland aan bod kan brengen.”
  • Daarmee staat Rousseau weer stevig op het voorplan, na even ‘in de luwte’ gezeten te hebben. Hij lijkt zonder veel moeite onderweg naar het voorzitterschap van Vooruit, waarbij hij de brede steun van de partij geniet om die positie weer op te nemen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.