Van Quickenborne (Open Vld) en Depraetere (Vooruit) willen geen burgemeester worden, bij Rousseau (Vooruit) is de kans groot van wel

De afgelopen verkiezingen hebben ook implicaties voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Daarbij zal Vincent Van Quickenborne (Open Vld) niet langer lijsttrekker zijn in Kortrijk, en ook Melissa Depraetere (Vooruit) is geen kandidaat. Bij Conner Rousseau (Vooruit) staat de deur wel open.

In het nieuws: Van Quickenborne zet een stap opzij.

  • De ‘Stadslijst voor Kortrijk’ zal getrokken worden door Ruth Vandenberghe, en niet door Van Quickenborne. Na de desastreuze verkiezingsuitslag van Open Vld besloot het partijbestuur om plaats te maken, waarbij ook voorzitter Tom Ongena (Open Vld) opstapte.
  • Vandenberghe was drie jaar lang waarnemend burgemeester. Na zijn ontslag als minister van Justitie kwam Van Quickenborne terug naar Kortrijk om daar de burgemeesterspost volwaardig op zich te nemen. Nu zegt hij straks geen lijsttrekker te zijn, maar hij zal de lijst duwen. Daarbij sprak hij niet over de verkiezingen van nu, maar de timing lijkt niet toevallig.
  • “Ik heb geen ambitie om burgemeester te zijn. Ruth is daarvoor de geknipte dame. Ik wil de strijd niet aangaan, maar haar van op de laatste plaats steunen”, klinkt het bij Van Quickenborne.
  • Vandenberghe is populair in Kortrijk, dus het kan ook een zet zijn om toch wat stemmen te krijgen in oktober. Open Vld viel met 7,9 procentpunt fel terug.

Tegenstellingen bij Vooruit

Ook genoteerd: Bij Vooruit komt Depraetere niet op, Rousseau waarschijnlijk wel.

  • Depraetere bleek populair als voorzitter van Vooruit, en haalde een hoop voorkeursstemmen, 63.917 om precies te zijn. Maar dat verandert niets aan de lijst van haar gemeente Harelbeke. “Huidig burgemeester Alain Top werd vorig jaar al aangeduid als lijsttrekker en kandidaat-burgemeester voor Vooruit/Groen. Deze uitslag verandert daar niets aan”, legt Depraetere uit aan Het Nieuwsblad.
  • Haar voorganger Rousseau sluit een lijsttrekkersplaats en burgemeesterschap in zijn thuisstad Sint-Niklaas dan weer niet uit. In een ander interview met Het Nieuwsblad laat hij de deur open. “Freddy Willockx heeft al gezegd dat ik burgemeester moet worden, maar ik moet alles nog op een rijtje zetten. (…) De kans is groot dat ik het doe, maar beslist is het nog niet”.
Meer