Vooruit groeit ferm, Depraetere opent deur naar De Wever

Vooruit haalt een score van 13,9 procent in Vlaanderen en 8,1 procent op het federale niveau. Daarmee gaat Vooruit er effectief op vooruit.

  • In verschillende peilingen scoorde Vooruit rond de 15 procent. Die positieve tendens zet zich effectief om in een goed verkiezingsresultaat. De partij haalt misschien niet die 15 procent, maar wordt de derde grootste partij in Vlaanderen.
  • In de pers werd al een tijdje gesproken over een Rousseau-effect. Ex-voorzitter Conner Rousseau bewoog zijn partij meer naar rechts en zorgde daarvoor voor meer stemmen. Hij is ook zeer populair gebleken. In Oost-Vlaanderen, met alle stemmen geteld haalt hij 75.801 stemmen. Daarmee haalde hij meer stemmen dan lijsttrekker Freya Van den Bossche.
  • Rousseau zelf wil niet te hard van stapel lopen, en looft de huidige voorzitter, Melissa Depraetere. “Het is nooit het werk van één iemand. Ik heb Melissa zien groeien. Zij heeft dat zo goed gedaan. Het zal minstens een Rousseau-en-Depraetere-effect zijn.”
  • “Ik ben geen kandidaat-minister. Daar kan je ook geen kandidaat voor zijn. Je kan alleen kandidaat-parlements­lid zijn”, zegt Rousseau. Als Rousseau zelf niet verkozen raakte vanuit zijn lijstduwerspositie, zou hij ook niet tot minister gemaakt door Depraetere. Dat is niet aan de orde, een belangrijke positie voor Rousseau lonkt.

Gehoord: Een triomfantelijke Depraetere speecht.

  • “Voor het eerst in 20 jaar gaan we erop vooruit en zijn we bij de winnaars van deze verkiezingen. Dat is dankzij jullie harde werk en vertrouwen”, haalt Depraetere aan in een zegespeech.
  • In die speech dankt ze dan ook uitdrukkelijk Rousseau. “Ik wil me richten tot u, Conner. Ik heb vanaf dag één erin geloofd dat we hier samen zouden staan. Ik heb er altijd in geloofd dat we vandaag zouden winnen. Dat we er terug zouden zijn, als een sterk team.”
  • Tegelijk opent ze de deur naar meebesturen, samen met N-VA. Dat moet dan wel onder voorwaarden zijn waar Vooruit zich in kan vinden, klinkt het. “Ik wil de winnaar van deze verkiezingen feliciteren en duidelijk maken dat wij open staan voor constructieve gesprekken. Maar alleen als de gewone mensen erop vooruit gaan.”
Meer