Melissa Depraetere gaat Conner Rousseau niet opvissen als minister als hij niet verkozen raakt

De teruggekeerde Conner Rousseau (Vooruit) wordt straks geen minister als hij niet verkozen raakt. Dat maakte huidig voorzitter van Vooruit, Melissa Depraetere, bekend op Radio 2.

In het nieuws: Rousseau wordt straks niet ‘opgevist’ door Depraetere, zegt ze zelf.

  • Conner Rousseau zit helemaal in de campagne. Na zijn racistische uitspraken en “zattemansklap”, waarbij hij de Roma-gemeenschap schoffeerde, trad hij terug als voorzitter en Vlaams Parlementslid. Toen zou hij zich nog ‘in de luwe’ houden, inmiddels verschijnt hij op campagnemateriaal en in filmpjes van de partij naast voorzitter Depraetere. Die laatste maakt er geen geheim van dat ze de populariteit van Rousseau goed kan gebruiken.
  • En toch kreeg Rousseau bij zijn terugkeer slechts de lijstduwersplaats op de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen toebedeeld. “Ik heb duidelijk met hem afgesproken dat de kiezer zal oordelen”, brengt Depraetere nogmaals in herinnering. “Hij staat op de laatste plek, (…) hij zal dus veel stemmen nodig hebben om verkozen te worden.”
  • Toch botste dat argument op weerstand. Als Rousseau niet verkozen raakt, dan is er wel nog altijd de mogelijkheid dat hij als minister in de Vlaamse of federale regering terechtkomt. Die keuze ligt dan ook bij de partijleiders van de coalitiepartijen. Als Vooruit in een regering stapt, dan is het Depraetere die de knoop moet doorhakken.
  • Toch zal ze daar Rousseau niet in betrekken, zegt ze op Radio 2. “Conner heeft zelf duidelijk gezegd dat hij stopt als hij niet verkozen wordt. Het zou raar zijn als hij dan achter de schermen toch een rol krijgt tijdens mogelijke regeringsonderhandelingen.”
  • En dus blijft voor Rousseau voorlopig als enige optie over: genoeg voorkeurstemmen halen om toch verkozen te worden. Dan kan hij zijn plaats als Vlaams Parlementslid weer innemen. Of, zo kan je ook opmaken uit de uitspraken van Depraetere, als hij wel verkozen raakt, kan Conner Rousseau wél een rol krijgen als minister of in de regeringsonderhandelingen.