Chinese bende opgerold die nepvaccins verkocht

China wil tegen Chinees Nieuwjaar miljoenen mensen inenten tegen Covid-19, maar nu proberen ook oplichters munt te slaan uit de situatie. De politie heeft een bende opgerold die en masse valse coronavaccins produceerde. 

Meer dan 80 mensen die vervalste Covid-19-vaccins maakten, werden door de Chinese politie gearresteerd, zo meldt het staatspersbureau Xinhua. Sinds september vorig jaar verkocht de bende flesjes met zout water als coronavaccins. 

De politie viel verschillende locaties binnen in Beijing en meerdere steden in de oostelijke provincies Jiangsu en Shandong en zou er meer dan 3.000 valse vaccins in beslag hebben genomen. Hoewel het nog niet bekend is hoeveel nepvaccins er zijn verkocht, heeft de politie naar eigen zeggen al kunnen achterhalen waar ze terecht zijn gekomen. 

Ook in het westen

Niet alleen China krijgt te maken met oplichters die misbruik maken van de pandemie, maar ook in het westen is fraude met vaccins en vervalste certificaten aan een opmars bezig. Zo waarschuwen Europol deze week nog dat het een groei verwacht van vals-negatieve Covid-19-testcertificaten die criminelen verkopen aan reizigers die bepaalde landen willen binnengeraken. 

Verder waarschuwde de Europese politieorganisatie eind vorig jaar ook al voor misbruik met coronavaccins – net als in China -, nu de vraag naar die vaccins zo groot is. Volgens de Belgische Europol-directeur Catherine De Bolle waren er toen al concrete aanwijzingen dat dit het geval was, zoals aanbiedingen die circuleerden op de sociale media. Wie daar op ingaat krijgt na betaling helemaal geen vaccin, of een vervalst vaccin.

Chinees Nieuwjaar

De aanhouding van de Chinese oplichtersbende komt er terwijl het land er in alle macht naar streeft 50 miljoen mensen in te enten voor het Chinees Nieuwjaar, op 12 februari, wanneer veel Chinezen naar hun geboortedorp reizen. Doorgaans maken de Chinezen collectief zo’n 3 miljard reizen in de aanloop naar het festijn – de grootste volksverhuizing ter wereld. 

Maar omdat de besmettingscijfers in het land weer toenemen, probeert de Chinese overheid ook dit jaar zijn bevolking thuis te houden. Verplaatsingen tussen provincies worden steeds moeilijker en werknemers die zich verplaatsen binnen eenzelfde provincie moeten vaker een negatieve test kunnen voorleggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20