Criminelen verkopen vals-negatieve coronatests aan reizigers

Europol verwacht een groei van vals-negatieve Covid-19-testcertificaten die criminelen verkopen aan reizigers die bepaalde landen willen binnengeraken. 

Nu steeds meer EU-landen en daarbuiten reizigers verplichten om een negatieve coronatest voor te leggen voordat ze het land binnen mogen, waarschuwt de Europese politieorganisatie voor een toename van valse coronatestresultaten. 

In zijn laatste zogeheten Early Warning Notification haalt Europol verschillende fraudegevallen aan. Zo werd op de luchthaven van Luton in het Verenigd Koninkrijk al een man aangehouden die valse testresultaten probeerde te verkopen. Elders in het Verenigd Koninkrijk werden fraudeurs betrapt op de verkoop van dergelijke certificaten voor 100 pond (113 euro). 

Ook in Parijs, meer bepaald op de luchthaven Charles de Gaulle, werd een bende opgerold die vals-negatieve tests verkocht aan passagiers. Zij vroegen een bedrag variërend van 150 tot 300 euro per vervalst document. 

Verder werd nog een andere fraudeur in Spanje opgepakt omdat hij via internet voor 40 euro valse certificaten verkocht, en in Nederland kwam aan het licht dat oplichters via WhatsApp en Snapchat valse verklaringen verkochten voor bedragen tussen de 50 en 60 euro.

‘Hoge kwaliteit’

‘Zolang de reisbeperkingen van kracht blijven door de pandemie is het heel waarschijnlijk dat criminelen gebruik zullen maken van de gelegenheid om valse Covid-19-testcertificaten te produceren en te verkopen’, klinkt het in het Europol-rapport. ‘Door de wijdverspreide beschikbare technologische middelen, zoals printers van hoge kwaliteit en verschillende soorten software, kunnen fraudeurs nagemaakte of vervalste documenten produceren van hoge kwaliteit.’

De politieorganisatie vraagt aan de lidstaten om relevante informatie over criminele activiteiten die aan valse coronatests zijn gelinkt door te spelen.

Ook fraude met vaccins

Vervalste verklaringen zijn niet de enige vorm van fraude die criminelen gebruiken om misbruik te maken van de pandemie. Eind vorig jaar waarschuwde Europol ook al voor misbruik met coronavaccins, nu de vraag naar die vaccins zo groot is. 

Volgens de Belgische Europol-directeur Catherine De Bolle waren er toen al concrete aanwijzingen dat dit het geval was, zoals aanbiedingen die circuleerden op de sociale media. Wie daar op ingaat krijgt na betaling helemaal geen vaccin, of een vervalst vaccin.

Lees ook:

Meer