Nederlandse politie geeft cybercriminelen van malware Emotet koekje van eigen deeg

Het Emotet-botnet ligt er, tijdelijk alvast, uit. Dankzij een gecoördineerde actie van Europol, in samenwerking met onder andere de Nederlandse politie, is de malware tijdelijk onschadelijk.

U kent het misschien niet maar toch staat Emotet mogelijk op uw computer. Het is namelijk een van de grootste malwares-as-a-service. Wat? Dat is een soort malware die gehuurd kan worden door andere cybercriminelen. Het is dus geen malware die een bepaald doel heeft, uw computer kan overgenomen worden voor een hele waaier aan doeleinden.

Wat is Emotet?

Emotet ging van start als normale trojan in 2014. Intussen is het een tool van een van de grootste cybercriminele organisaties ter wereld. De vangst van Europol is dan ook mooi.

Om Emotet af te sluiten, moesten alle servers eerst offline worden gehaald. Er staan er ettelijke honderden in landen als Litouwen, Duitsland, Frankrijk, Oekraïne, het VK en de Verenigde Staten. Maar enkele hoofdservers stonden in Nederland.

Cookie van eigen deeg

Die werden, omdat de Nederlandse politie daar de bevoegdheid voor heeft in cybercrimi-dossiers, offline gehaald en vervolgens gehackt. De overheid zette er vervolgens een update op, die naar alle andere servers werd verstuurd. Dat blokkeerde het hele systeem. Al wil dat niet zeggen dat andere netwerken de functie van Emotet niet als de wind zullen overnemen.

Op dit moment is de malware dus ongevaarlijk. Als u denkt dat u er slachtoffer van was, kan u dat controleren op de website van de Nederlandse politie. Nog een nuttige link om te zien of uw e-mailadres ooit in een hack is voorgekomen, is de website Have I Been Pwned.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20