Fraudeurs lokken gebruikers met valse websites met ‘coronamedicatie’

Nu er vaccins beschikbaar zijn, proberen fraudeurs en hackers ook op de kar te springen. Er duiken dan ook steeds meer websites op die zogezegd coronamedicijnen verkopen.

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten heeft er drukke tijden op zitten. Er springen links en rechts namelijk sites op die beweren dat ze medicijnen tegen Covid-19 verkopen. Door zich voor te doen als serieuze farmaconcerns, zoals Regeneron, proberen ze uw gegevens vast te krijgen.

Moderna en Regeneron

Zeker twee sites zijn al offline gehaald door het departement Justitie van Maryland. Eentje deed zich voor als een legitieme Moderna-verkoper. Het vaccin van Moderna werd in de tweede week van december goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten. Een andere deed zich voor als een gedeelte van Regeneron, dat bedrijf maakt een medicijn tegen Covid-19.

De fraudeurs zetten hard in op angstige burgers die proberen zo snel mogelijk een vaccin of medicijn in handen te krijgen. Die zijn echter niet gewoon via het web te verkrijgen. In de Verenigde Staten worden de vaccins eerst uitgerold naar de eerstelijnszorgverleners. Daarna volgen de 65-plussers.

Phishing bestrijden

Ook de techbedrijven proberen nu zulke fraude in te dijken. Microsoft heeft tijdens de zomer de toestemming gekregen om websites die beweren dat ze Covid-medicatie of -vaccins verkopen, offline te halen.

Daarnaast is het aan te raden om, als u informatie over Covid-19 zoekt, altijd de bron te dubbelchecken. Geef ook nooit persoonlijke informatie vrij.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20