Amerikaanse tienjaarsrente stijgt tot het hoogste punt in veertien maanden

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft donderdag vergaderd over het rentebeleid. Tijdens een persconferentie achteraf liet de voorzitter Jerome Powell weten dat het beleid ongewijzigd blijft. Hij was er op het eerste gezicht in geslaagd om de rente naar beneden te praten, maar sinds deze nacht zit die opnieuw in de lift.

De beleggers zijn als de dood voor een stijgende rente. Zodra die in de lift zit, stijgt de schuldenlast van de bedrijven, waardoor ze minder winsten boeken. Voornamelijk de tech- en groeiaandelen krijgen rake klappen wanneer de rente omhoog schiet. De beurswaarde van die bedrijven is doorgaans gestoeld op toekomstige winsten. Een stijgende rente knibbelt aan die winsten.

Ongewijzigde rentes

De beleggers keken dan ook reikhalzend uit naar de vergadering van de Federal Reserve. Zoals verwacht, werd er beslist om momenteel niet te raken aan het monetaire beleid. Dat betekent dat de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd blijven en dat de centrale bank via het QE-programma maandelijks minstens 80 miljard dollar aan staatsobligaties en 40 miljard dollar aan herverpakte hypotheken koopt. De toezichthouder wil op die manier de langetermijnrente temperen.

De beurzen reageerden alvast positief op het bericht van de Federal Reserve. Na de dag in mineur te zijn gestart, heeft de Nasdaq woensdagavond de beursdag alsnog in de plus kunnen afsluiten. De techindex ging uiteindelijk 0,4 procent hoger. De Dow Jones eindigde 0,6 procent in de plus en sloopte daarmee voor het eerste de grens van 33.000 punten. De S&P 500 won 0,3 procent.

Amerikaanse tienjaarsrente opnieuw in de lift

Ook de Amerikaanse tienjaarsrente leek even te zakken. Kort nadat de Amerikaanse centrale bank een persbericht de wereld had ingestuurd was die gezakt van 1,674 naar 1,627 procent. Die daling werd weliswaar niet aangehouden. Intussen is de rente gestegen tot 1,724 procent, het hoogste punt in meer dan veertien maanden.

Het ziet er dus naar uit dat de beleggers nog niet verlost zijn van de stijgende rentes. Vraag is hoe de beurzen gaan reageren op die stijging. Kort na het luiden van de openingsbel is de EuroStoxx50 dicht bij huis gebleven. De Bel20 ging 0,5 procent hoger.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft eerder deze maand beslist om vanaf het volgende kwartaal meer obligaties te kopen. ‘Hoewel onze meest recente prognoses uitgaan van een geleidelijke toename van de onderliggende inflatiedruk, bevestigen ze dat de inflatievooruitzichten voor de middellange termijn grosso modo ongewijzigd blijven ten opzichte van de vooruitzichten van december 2020 en dus onder onze inflatiedoelstelling blijven’, zei Christine Lagarde, voorzitter van de ECB.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20