Amerikaanse Fed-baas: ‘Economische crisis kan tot eind 2021 duren’

Jay Powell, de Amerikaanse centrale bankier, zegt in een interview dit weekend dat de economische malaise door de virusuitbraak in de VS kan duren tot het einde van volgend jaar. De voorzitter van de Federal Reserve waarschuwt dat de Amerikaanse economie ‘makkelijk met 20 of 30 procent kan krimpen’.

In een spraakmakend interview met zender CBS zei Jerome Powell, een van de machtigste mannen in de Amerikaanse economie, dat een volledig herstel mogelijk pas plaatsvindt tot een vaccin gevonden is. 

Hij voegde er wel aan toe dat hij ervan overtuigd is dat de economie zich zal herstellen, en dat hij ‘nooit tegen de Amerikaanse economie zou wedden’.

Vorige week had Powell er bij de politiek nog op aangedrongen om meer economische stimuli te lanceren, en steunmaatregelen voor noodlijdende bedrijven. Meer dan 36 miljoen Amerikanen hebben door de coronapandemie een werkloosheidsuitkering aangevraagd. 

De VS hebben nochtans al een stimuluspakket van 3000 miljard gelanceerd, dat is ongeveer een zesde van de totale economische productie van het land. Vrijdag hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden nog een steunpakket van nog eens 3000 miljard goedgekeurd. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat voorstel echter een stille dood sterven op de vloer van de Senaat, die door de Republikeinen gecontroleerd wordt. De Republikeinse leider Mitch McConnel heeft al laten weten dat er ‘geen nood is om te handelen’. 

Risicovolle heropening

Met zijn uitspraken gat de Fed-baas rechtstreeks in tegen de voorspellingen van president Donald Trump. Die beweert bij hoog en laag beweert dat de VS zal herstellen tegen het einde van het jaar. Powell verwacht dus een moeizamer economisch herstel dan de Amerikaanse regering.

Ondertussen verdedigde de Amerikaanse minister van Volksgezondheid de beslissing van veel staten om de lockdownmaatregelen op te heffen. Die zei in een ander interview aan CNN dat die beslissing bij de lokale overheden ligt, aangezien ‘veel regio’s geen enkele dode door Covid-19 kennen’, en dat meer dan de helft van de slachtoffers uit slechts 2 procent van de regio’s komen. 

Volgens persagentschap Reuters voldoen echter maar 14 van de 50 staten aan de criteria om te heropenen, opgelegd door de Federale overheid. De belangrijkste richtlijn daarbij is een daling van het aantal nieuwe gevallen gedurende twee weken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20