Trump vraagt staten met ‘mooie, lage coronacijfers’ economie te heropenen op 1 mei

De Amerikaanse president Trump heeft de gouverneurs van de 50 Amerikaanse staten donderdag tijdens een conferentiegesprek verteld dat hij op 1 mei wil starten met het heropenen van de economie.

Hij riep de gouverneurs van staten met lage coronavirusaantallen op om vanaf 1 mei hun economie opnieuw te openen. Staten moeten wel hun eigen tempo bepalen. ‘You call the shots’, zei de president.

Het Witte Huis heeft daarbij een document met richtlijnen voor ‘de heropening van Amerika’ verspreid (zie onder). In het document wordt een in drie delen gefaseerde heropening van staten en regio’s uitgestippeld die aan bepaalde criteria voldoen.

Het document omvat o.a. een meetmethode rond bevestigde gevallen, symptomen en ziekenhuiscapaciteit.

Elke staat gaat daarbij door 3 verschillende fases, telkens op basis van de vooruitgang inzake de bovenstaande meetmethode.

Fase 1

In fase 1 wordt een iets soepelere lockdown aanbevolen, met een gefaseerde heropening van sommige kantoren en het naleven ‘social distancing’. Fitnessruimtes kunnen terug open, restaurants en bars blijven gesloten, net als scholen. Samenkomsten van meer dan 10 mensen moeten worden vermeden.

Fase 2

Voor de niet-kwetsbare bevolking keert het leven na verloop van tijd grotendeels terug naar normaal. In fase 2 kunnen niet-essentiële reizen worden hervat en gaan de scholen terug open. Ook restaurants en bars kunnen terug open, met een beperkt aantal plaatsen. Samenkomsten van meer dan 50 mensen moeten worden vermeden. ‘Social distancing’ wordt ten allen tijde aanbevolen. Zowel in fase 1 als 2 blijft telewerken aanbevolen.

Fase 3

Pas in fase 3 kan de zakenwereld volledig terug naar normaal en herneemt voor de meeste Amerikanen ook het normale leven. De focus op het identificeren en isoleren van nieuwe gevallen blijft. Voor kwetsbare bevolkingsgroepen kan het leven pas in fase 3 beginnen normaliseren, maar nog altijd met ‘social distancing’.

Concrete cijfers, noch maatregelen

Concrete cijfers over het aantal nog uit te voeren tests vooraleer de economie geopend kan worden bevat het document niet. Details over hoe werknemers adequaat kunnen worden beschermd evenmin. Ook staat nergens te lezen wat een aanvaardbaar aantal bevestigde gevallen kan zijn om een economie te heropenen.

Trump sprak eerder deze week met zijn ‘Great American Economic Revival Industry’-groep, die de heropening van de economie moet begeleiden. Deze groep dringt aan op een snelle heropening van de economie in die delen van het land waar weinig bevestigde gevallen van het coronavirus worden opgemeten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20