Nog eens 3 miljoen Amerikanen staan op straat

De voorbije week hebben bijna drie miljoen inwoners een eerste aanvraag ingediend voor een werkloosheidsuitkering. Dat maakte het ministerie van Werk donderdag bekend.

Wat is er aan de hand? Het coronavirus blijft ook op economisch vlak zijn tol eisen. In twee maanden tijd hebben al meer dan 36 miljoen Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Dat is nog nooit eerder gebeurd in zo’n korte tijd.

Tussen de lijnen: Hoewel het tempo van de nieuwe aanvragen vertraagt, blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt bloeden.

  • Vorige vrijdag kwam de overheidsdienst al met dramatische cijfers naar buiten. Zo bleek dat de werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten naar 14,7 procent geschoten was. Dat is het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog.
  • Nu was de verwachting bij economen dat er 2,5 miljoen aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen zouden zijn. Maar het zijn er dus een stuk meer. Het is wel een afname tegenover vorige week, toen er 3,2 miljoen bijkomende aanvragen waren.

De essentie: De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ziet de werkloosheidsgraad verder stijgen tot 25 procent. Dat zijn toestanden zoals tijdens de Grote Depressie. Maar onmogelijk is het niet, want ook Fed-voorzitter Jerome Powell was woensdag niet bepaald optimistisch. Hij zei toen dat ‘de recessie wel eens lang kan aanslepen’.

Meer