Amerikaanse chauffeur het meest tevreden over Subaru

In de Verenigde Staten biedt de Japanse autofabrikant Subaru bestuurders de grootste tevredenheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Consumer Reports, gebaseerd op een evaluatie van tweeëndertig merken. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat de lijst door Japanse en Duitse autofabrikanten werd gedomineerd.

Aan de andere kant lieten de Amerikaanse merken slechts matige prestaties optekenen. Vorig jaar voerde Mazda, een ander Japans merk, de ranglijst aan.

Betrouwbaarheid

Subaru haalde in de waardering van de Amerikaanse chauffeur een tevredenheidsscore van 81 procent. De Japanse constructeur was het enige merk dat een score van meer dan 80 procent kreeg. Op de tweede plaats kwamen Mazda en BMW met elk een eindtotaal van 78 procent.

Daarna kwamen Honda en Lexus met een score van 77 procent, gevolgd door Audi (75 procent), Porsche (74 procent), Mini (74 procent), Toyota (74 procent) en Infiniti (72 procent).

Amerikaanse merken lieten een matige prestatie zien, aangezien Buick op de elfde plaats eindigde met een puntentotaal van 72 procent. Het merk werd gevolgd door Chrysler (71 procent), Dodge (67 procent), Cadillac (63 procent) en Ford (62 procent).

Verder gaf het rapport Tesla een score van 60 procent. Dat leverde het bedrijf een 23ste plaats op. Met dat resultaat zakte Tesla zeven posities ten opzichte van vorig jaar, waarbij het rapport vooral stuurproblemen als een negatieve factor identificeerde.

Bij de laatste tien stonden verder ook nog Chevrolet en Mercedes-Benz, die eveneens een puntentotaal van 60 procent lieten optekenen. Zij werden gevolgd door Lincoln, Jaguar en Alfa Romeo, die er toch nog in lukten om een score van minstens 50 procent te laten registreren.

Land Rover en Mitsubishi bleven met een totaal van 49 procent net onder die grens, op de voet gevolgd door GMC met 48 procent. De slechtste score was voor Jeep, dat met een puntentotaal van 45 procent drie plaatsen moest inleveren. Het rapport maakte daarbij gewag van betrouwbaarheidsproblemen en middelmatige testprestaties op de weg.

Toyota

Wel een sterke vooruitgang was er daarentegen voor Mini, dat tegenover vorig jaar negen posities won. Ram, Fiat, Polestar en Maserati werden niet in de rangschikking opgenomen. Consumer Reports had immers van die merken niet de vereiste twee voertuigen ter beschikking om de tests uit te voeren.

In een commentaar op de ranglijst benadrukte Jake Fisher, verantwoordelijke voor de autotests bij Consumer Reports, dat de hoge posities van merken zoals Subaru, Mazda en Honda aantonen dat mensen geen grote uitgaven aan een luxemerk moeten doen om met een veilige en betrouwbare auto te kunnen rijden.

Consumer Reports merkte tevens op dat de lijst met de meest duurzame keuzes door de Japanse constructeur Toyota werd aangevoerd. “Hoewel Toyota nog geen speciale elektrische auto op batterijen produceert, hielpen zijn talrijke hybride opties – elf in totaal – om de lijst met duurzame merken aan te voeren”, aldus de auteurs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20