70.000 Europese jongeren maken dit jaar kans op gratis treinpas

De Europese Commissie zal DiscoverEU, haar reisprogramma voor jongeren, verder uitbreiden. Via dat programma worden elk jaar gratis treintickets geloot aan 18-jarige Europeanen die zich voor het programma aanmelden. Dit jaar maken er 70.000 jongeren kans om zo’n ticket te winnen.

Gratis reispas voor 30 dagen

In 2018 richtte de Europese Commissie het DiscoverEU reisprogramma op. Dankzij het programma kunnen alle Europeanen van 18 jaar een gratis reispas ontvangen. Daarmee kunnen ze tot voor 30 dagen met de trein door de Europese Unie reizen. Op die manier wil de Commissie jongeren aansporen om aan een soort culturele kruisbestuiving te doen, en het Europese bewustzijn aan te wakkeren.

Dit jaar zal de Europese Commissie 10.000 extra tickets uitdelen, waardoor 70.000 jongeren nu een kans maken op zo’n ticket. De extra tickets komen bovenop een aanzienlijke verruimingsactie van het programma: ook niet-EU-landen zoals IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Servië, Noord-Macedonië en Turkije nemen voortaan deel aan het programma. Dat maakte de Europese Commissaris voor Jeugd Mariya Gabriel dinsdag bekend.

Politiek compromis

Het DiscoverEU-programma is in feite het resultaat van een politiek compromis. Nadat twee Duitse vrienden een petitie hadden gelanceerd in 2014 om een Europese reispas te lanceren, stelde het Europees Parlement in 2017 voor om alle Europese jongeren een gratis treinrittenkaart te schenken op hun 18de verjaardag. Het prijskaartje van 1,6 miljard euro was iets te hoog voor de Commissie, die daarom een nieuwe selectieprocedure doorvoerde.

Tegenwoordig valt het DiscoverEU-programma onder het Erasmus+-programma, dat een budget van 29 miljoen euro heeft. De volgende selectieronde zou volgens Euractiv in april vallen. Jongeren moeten eerst een vijftal vragen beantwoorden over Europa. Op basis daarvan wordt geselecteerd wie de gelukkige winnaars zijn van de reispassen.

Winnaars krijgen ook een hoop kortingen voor verblijf en maaltijden. Zo kunnen ze voordeliger rondreizen, klinkt het.

Europees treinnet breidt uit

Het programma is in lijn met het Europese engagement om treinreizen op het continent te stimuleren. In december maakte de Europese Commissie nog plannen bekend om de spoorweginfrastructuur in Europa uit te breiden in het kader van de European Green Deal.

Regelmatig duiken er wilde plannen op van ambitieuze ondernemers die een nieuwe spoorwegmaatschappij uit de grond willen stampen. Zo wil het bedrijf European Sleeper deze zomer een nachttrein tussen Brussel en Praag lanceren. Het valt echter te bezien of die deadline niet te ambitieus blijkt.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20