4 Manieren van geld lenen en later terugbetalen

Wanneer je krap bij kas zit en je financiële ruimte is beperkt, dan zijn er verschillende manieren om een lening aan te gaan die je later kunt terug betalen. Verschillende manieren van lenen hebben ook verschillende voorwaarden. Er kan namelijk verschil zitten in het rentepercentage, of andere factoren.

Maar ook de hoogte van het bedrag dat je denkt nodig te hebben en de periode waarin je het geleende bedrag wil terugbetalen, kan invloed hebben op jouw keuze voor een type lening. Zo zijn er verschillende voorwaarden die het type lening dat het beste bij jouw wensen aansluit, beïnvloeden. Hier lees je verschillende manieren om geld te lenen dat je later kunt terugbetalen.

Geld lenen bij een bank

De meest bekende manier van een lening is het aanvragen van een geldlening bij de bank. Bij de bank kan je afspraken maken over hoe de lening moet worden opgesteld. Samen bepaal je de voorwaarden over de duur van de lening, de manier van terugbetalen en andere zaken.

Elke bank heeft daarin eigen voorwaarden waar je goed naar moet kijken. Sta je helemaal achter de keuze om op die manier geld te lenen, dan kan je hiervoor een aanvraag doen. De bank zal vervolgens bepalen of ze een lening willen verstrekken of niet. Dat wordt mede bepaald door het inkomen en je huidige financiële situatie. Aan de hand van die toets wordt de aanvraag goedgekeurd of afgekeurd.

Rood staan op de betaalrekening

Verschillende banken bieden hun klanten de optie aan om in min te staan op de betaalrekening, dat wordt ook wel rood staan genoemd. Simpelweg houdt dat in dat iemand meer geld kan besteden dan dat er saldo op de betaalrekening staat. Het bedrag dat je meer uitgeeft dan dat er beschikbaar is, gaat in min. Voor dat bedrag betaal je vaak een hoge rente, die zelfs meer dan 10% kan zijn.

Wanneer je voor die optie kiest, is het belangrijk om niet langdurig of onnodig rood te staan, omdat dat hoog in kosten kan oplopen als het om hogere bedragen gaat. Op zulke momenten is het voordelig om wat geld van je spaarrekening naar je betaalrekening over te zetten, zodat je geen onnodige rente hoeft te betalen. Met de bank kan je afstemmen tot welk bedrag je in het rood kunt staan.

Creditcard

Veel mensen zien een creditcard als een betaalpas, maar het is ook een manier van geld lenen. Met een creditcard kan je aankopen doen die je pas op een later moment hoeft te betalen. Met een creditcard neem je een krediet bij een bank dat je aanroept als je bepaalde aankopen gaat doen. Met de kredietverstrekker kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat na elke maand het openstaande bedrag moet worden betaald. Aankopen die je met een creditcard doet, zijn daarmee een vorm van lening.

Let wel op de termijn van terugbetalen, want wanneer je het openstaande bedrag te laat terugbetaald, zal de geldverstrekker hier een rentepercentage op doorrekenen. Een creditcard kan je aanvragen bij je eigen bank, maar ook bij andere geldverstrekkers is het mogelijk om een creditcard te nemen.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening

Een andere veel gekozen manier van geld lenen is een persoonlijke lening. Bij die lening wordt gewerkt met een vooraf afgesproken vaste looptijd en een vaste rente. Hiermee weet je vooraf precies waar je aan toe bent en wanneer je van de lening af bent. Die manier van lenen kent weinig flexibiliteit.

Een manier van geld lenen met meer flexibiliteit is een doorlopend krediet. Hier zit geen vaste looptijd aan vast en dat geeft je dus meer mogelijkheden als je nog niet zeker weet wanneer je de complete lening kan en wil terugbetalen. Een doorlopend krediet of persoonlijke lening wordt vaak gebruikt voor het lenen van hogere bedragen. Denk bijvoorbeeld aan een lening voor de verbouwing van je woning.

Het is dus van belang om te beseffen dat verschillende soorten leningen ook verschillende voorwaarden hebben. Bekijk daarom goed je eigen financiële situatie en kijk welke lening daar het beste bij past. Indien gewenst kan jij je daarin ook laten adviseren door een financieel adviseur, zodat je zeker weet dat je de juiste soort lening hebt gekozen.

Meer