Wordt zij snel de rijkste vrouw ter wereld?

De echtscheiding van Jeff Bezos en MacKenzie Bezos (née Tuttle) kan de zaakvoering bij Amazon drastisch veranderen en haar invloed over ‘s werelds grootste bedrijf sterk uitbreiden, nu het koppel bekijkt hoe een fortuin  van 137 miljard dollar (118 miljard euro) best wordt verdeeld. 

Jeff Bezos is Amazons grootste aandeelhouder met een belang van 16,3% in zijn e-commercebedrijf. Naast zijn aandelen Amazon bezit hij nog een ganse reeks andere bedrijven (Blue Origin, The Washington Post,…), huizen in Seattle, Washington DC, Beverly Hills, New York en een Gulfstream privé-jet.

Maar omdat de staat Washington, waar het koppel gedomicilieerd is, gemeenschap van goederen voorziet voor alle activa die na het huwelijk zijn verworven, moet hij daarvan in theorie de helft aan zijn vrouw afstaan. Als dat gebeurt wordt ook zij een van Amazons grootste aandeelhouders met een niet te onderschatten invloed op belangrijke beslissingen.

MacKenzie Tuttle wordt de rijkste vrouw ter wereld

In theorie zouden Jeff en MacKenzie Bezos elk zo’n 65 miljard dollar (56 miljard euro) in aandelen Amazon overhouden. Dat betekent dat Jeff Bezos niet langer de rijkste man op aarde zou zijn, maar die titel terug aan Bill Gates zou moeten overlaten. Ook Warren Buffett en de Fransman Bernard Arnault zouden dan rijker zijn dan de Amazon-oprichter. Zijn echtgenote MacKenzie zou dan wel de rijkste vrouw ter wereld worden, rijker dan Françoise Bettencourt Meyers, die in 2017 het L’Oréal-fortuin van haar moeder erfde.

Maar of dat in de praktijk ook zal gebeuren blijft de vraag. De kans bestaat dat de aandelen in één enkele entiteit belanden waarover de voormalig gehuwden de gezamenlijke controle behouden. Zo’n schikking zou de Amazon-directie en de raad van bestuur beter uitkomen, omdat ze dan niet met 2 afzonderlijke aandeelhouders rekening moeten houden.

Geen huwelijkscontract?

Indien het koppel voor de echtscheiding een akkoord heeft gesloten over wat er met het fortuin moet gebeuren eens de scheiding een feit is, zouden de huwelijkswetten van de staat Washington nog weinig impact hebben, maar volgens verschillende bronnen is er geen huwelijkscontract gesloten.

Wat er ook van zij: investeerders lijken zich niet druk te maken. Na de aankondiging van de huwelijksbreuk ging het aandeel AMZ even naar omlaag om zich later op de dag te herstellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20