Wereld toont groeiende interesse in opslag koolstofdioxide; pijplijn echter nog lang niet groot genoeg

Wereld toont groeiende interesse in opslag koolstofdioxide; pijplijn echter nog lang niet groot genoeg
Opslag van koolstofdioxide: cruciaal om klimaatdoelstellingen te kunnen realiseren? – Foto: Dimas Ardian/Bloomberg via Getty Images

De pijplijn voor projecten voor de opvang en opslag van koolstofemissies is de voorbije twaalf maanden met ongeveer 44 procent gegroeid. Er is nu sprake van een capaciteit van 244 miljoen ton per jaar. Dat staat in een rapport van het Global CCS Institute.

Om de doelstellingen van de Klimaatakkoorden van Parijs te kunnen realiseren, zullen volgens het rapport echter nog meer inspanningen moeten worden gedaan.

Noodzaak

“De opvang en opslag van koolstofdioxide wordt al jaren gebruikt, waarbij het gas vaak in de ondergrond wordt geïnjecteerd om de laatste voorraden uit de oliereserves te kunnen halen”, merkt het persbureau Reuters op.

“Door de stijgende prijzen van koolstofdioxide in regio’s zoals Europa is echter de hoop toegenomen dat deze technologie in de toekomst als een succesvolle zelfstandige economische activiteit zou kunnen worden ontplooid. Volgens een aantal experts zal de technologie noodzakelijk zijn om tegen het midden van deze eeuw een klimaatneutrale economie te kunnen creëren.”

Om wereldwijd een klimaatneutrale economie tegen het midden van deze eeuw te kunnen realiseren, moeten er volgens de analisten een opvangcapaciteit van 7,6 miljard ton per jaar worden uitgebouwd. Milieugroepen zijn echter huiverig voor de technologie, die de industrie immers zou kunnen toelaten om het verdere gebruik van fossiele brandstoffen te rechtvaardigen.

Het rapport van het Global CCS Institute telt momenteel wereldwijd 196 projecten voor de opvang en opslag van koolstofdioxide. Opgemerkt wordt dat er op dit ogenblik al dertig operationele projecten kunnen worden geïdentificeerd, terwijl nog eens elf initiatieven in aanbouw zijn.

“De resterende 153 projecten zijn nog in ontwikkeling”, voeren de onderzoekers aan. Daarbij wordt nog opgemerkt dat 32 projecten van de totale pijplijn worden ingezet om de oliewinning te maximaliseren.

Honderdvoud

Jarad Daniels, chief executive van het Global CCS Institute, stelde te verwachten dat de groei van de pijplijn de volgende jaren wellicht nog zal versnellen. “Overheden en bedrijven zullen de technologie gebruiken om hun klimaatengagementen te realiseren”, voert Daniels aan.

“Studies van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en het International Energy Agency (IEA), hebben al aangegeven dat het zonder de opvang en opslag van koolstofdioxide in praktijk nagenoeg onmogelijk zal blijken om de klimaatdoelstellingen te halen.”

“Vele essentiële industrieën – zoals onder meer de cementproductie en de chemische sector – hebben geen andere levensvatbare alternatieven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen”, wordt er aangevoerd.

Maar hoewel de pijplijn blijft groeien, zullen volgens het Global CCS Institute de wereldwijde inspanningen om de emissies terug te dringen – inclusief de investeringen in de opslag van koolstofdioxide – schromelijk tekortschieten om de klimaatverandering te kunnen tegengaan.

“Om resultaten te boeken, zal een honderdvoud van de huidige inspanningen nodig zijn om de doelstellingen van de Klimaatakkoorden van Parijs te halen”, waarschuwt Daniels.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00