Britse mantelzorgers raken in de knel door strenge inkomensregels


Key takeaways

  • Systeemproblemen met de Britse uitkering voor verzorgers leiden tot aanzienlijke ontberingen voor onbetaalde verzorgers.
  • Zorgverleners worden gestraft voor kleine inkomensovertredingen. Dit resulteert in enorme te hoge betalingen en zelfs strafrechtelijke vervolging.
  • Het ministerie van Werk en Pensioenen slaagt er niet in om problemen met te hoge betalingen adequaat aan te pakken. Ze vertrouwen op verouderde technologie en verzuimen om inkomenswaarschuwingen goed te controleren.

Het Britse uitkeringssysteem voor mantelzorgers kampt met ernstige structurele problemen die onbetaalde verzorgers in financiële problemen brengen. Uit onderzoek van The Guardian blijkt dat een rigide inkomensregel — waarbij een kleine overschrijding direct kan leiden tot verlies van de uitkering — velen in grote moeilijkheden stort. Deze zogenoemde “cliff-edge”-regel zorgt niet alleen voor forse terugvorderingen, maar leidt in sommige gevallen zelfs tot strafrechtelijke vervolging.

Enrico La Rocca, een ambtenaar die jarenlang bij de zorgtoeslag werkte, sloeg intern herhaaldelijk alarm over deze problemen. Zijn waarschuwingen werden echter grotendeels genegeerd. Ondanks signalen van wijdverspreide fouten en overbetalingen bleef het Department for Work and Pensions (DWP) vertrouwen op verouderde IT-systemen. Ze lieten inkomenswaarschuwingen grotendeels ongemoeid.

Straf voor wie zorgt

Voor veel mantelzorgers is het systeem verwarrend, streng en ondoorzichtig — zeker voor mensen die zelf weinig middelen of kennis hebben om de complexe regels te begrijpen. Het schrijnende voorbeeld van Vivienne Groom, die strafrechtelijk werd vervolgd omdat ze de inkomensgrens slechts met een klein bedrag overschreed, laat zien hoe hardvochtig het systeem in de praktijk kan uitpakken. De overheid zette vervolging in werking terwijl ze wist dat haar eigen gegevensverwerking tekortschiet.

Oproep tot hervorming

Het onderzoek leidde tot brede verontwaardiging onder het publiek en in het parlement. De regering beloofde hervormingen en een onafhankelijk onderzoek, maar ondertussen zitten veel verzorgers nog steeds opgescheept met schulden en leven ze in voortdurende onzekerheid.

Hoewel het DWP inmiddels enkele wijzigingen heeft doorgevoerd om overbetalingen te beperken, blijft het systeem schadelijk voor de mensen die hun leven wijden aan de zorg voor anderen. Er is dringende behoefte aan een grondige hervorming, met meer rechtvaardigheid, duidelijkheid en compassie voor mantelzorgers.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.