Wells Fargo zet onverwacht alle bestaande persoonlijke kredietlijnen stop – staat de Amerikaanse economie op de rand van het ravijn?

De Amerikaanse investeringsbank Wells Fargo heeft vandaag aangekondigd dat het de persoonlijke kredietlijnen – een populair product aangeboden door de retail-gerichte Wall Street-reus – zal afbreken. 

Waarom is dit belangrijk?

De kredietlijnen laten gebruikers doorlopend 3.000 tot 100.000 dollar lenen. Ze werden gepromoot als een manier om kredietkaartschulden met een hogere rente te consolideren, renovaties aan het huis te betalen of roodstandkosten te vermijden op betaalrekeningen die aan de lening zijn gekoppeld. De stopzetting ervan zal waarschijnlijk tal van klanten woedend maken en roept pijnlijke vragen op over de liquiditeitsregeling van het Amerikaanse banksysteem. En, dat weten we uit 2008, als er één bank valt, dan valt de rest ...

“Wells Fargo heeft onlangs zijn productaanbod herzien en besloten om geen nieuwe persoonlijke en portfoliokredietrekeningen meer aan te bieden en alle bestaande rekeningen te sluiten”, aldus de bank in een zes pagina’s tellende brief. 

Door de plotse stopzetting zullen veel klanten verstoken blijven van wat een belangrijke bron van liquiditeit kan zijn. Erger nog, ook de kredietscores van veel gebruikers zullen worden verlaagd – alsof ze ervoor hadden gekozen om de kredietlijn vrijwillig te sluiten.

Wells Fargo maakte niet bekend hoeveel klanten gebruik maakten van de kredietlijnen die het schrapt. In maart had het 24,9 miljard dollar aan leningen in een categorie genaamd “overige consumenten”, wat 26 procent lager was dan in de periode een jaar eerder.

Federal Reserve

Charles Scharf, CEO van Wells Fargo, heeft tijdens de pandemie van het coronavirus moeilijke beslissingen moeten nemen. Zo moest hij activa en deposito’s van de hand doen en het aanbod van sommige producten stoppen vanwege beperkingen die door de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zijn opgelegd. 

In 2018 verbood de Fed Wells Fargo om zijn balans te laten groeien totdat het de tekortkomingen herstelde die aan het licht waren gekomen bij een schandaal met valse rekeningen.

De beperking van de activa heeft de bank uiteindelijk miljarden dollars gekost aan gederfde inkomsten, gebaseerd op de balansgroei van rivalen als JPMorgan. Het heeft de hypotheekgigant ook zijn positie als de grootste hypotheekverstrekker in de VS gekost.

De laatste keer dat Wells het consumentenkrediet beperkte was in de zomer van 2020, toen velen onzeker waren over de resterende koopkracht van de consument.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20