Amerikaanse banken grijpen crisis aan om minder regulering te vragen

Enkele Amerikaanse zakenbanken doen een oproep aan de overheid om wat regulering terug te schroeven. Anders wordt het moeilijker om de economische uitval van het coronavirus covid-19 in te dijken, klinkt het.

De Bank Policy Institute (BPI), een lobby-organisatie voor grote banken als JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup en Bank of America, vraagt aan de Amerikaanse centrale bank Fed om de kapitaaleisen af te schaffen en stresstests te verlichten. Een stresstest is een jaarlijkse oefening om te zien of een bank bestand is tegen grote economische schokken.

De BPI stuurde een brief naar de Fed om regelgeving aan te passen of geplande aanpassingen ‘die de veiligheid en financiële stabiliteit niet ondermijnen’ al door te voeren. Dat zal de economie vooruit helpen, denkt de organisatie. De Fed heeft nog niet gereageerd.

‘Opportunisme’

Experts spreken van een opportunistische zet. ‘In barre economische tijden zijn stresstests en kapitaalvereisten net meer dan nodig om te verzekeren dat banken grote verliezen aankunnen’, zegt een econoom aan The Washington Post.

De voorbije week verloor Wall Street duizenden miljard dollars aan beurswaarde, omdat beleggers een panische angst hebben ontwikkeld voor covid-19 en alles verkopen.

Het virus maakte wereldwijd al 91.000 slachtoffers, van wie 3.000 overleden zijn. In België zijn er 14 gevallen vastgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20