De druiventeelt is zeer gevoelig aan het klimaat. Naarmate de aarde opwarmt, zal ook de wijnindustrie dus een impact ondervonden. Sommelier Dries Corneillie sprak erover met Business AM.
Beluister het volledige interview hier.
De essentie: Er gebeuren nu al aanzienlijke veranderingen in de wereld van wijn, zegt Corneillie.
- De sommelier spreekt nu al van “grote verschuivingen”. Wijnregio’s van bepaalde druiven kruipen richting het noorden naarmate de aarde opwarmt.
- Om daar iets aan te doen, zitten wijntelers niet stil. Zij kweken onder andere nieuwe druiven en nieuwe kruisingen die “beter opgewassen zijn tegen het warmer wordende klimaat in zuiderse landen”.
- Toch is de impact aanzienlijk, ondanks de inspanningen van wijnboeren. Door droogtes raken immers steeds vaker oogsten verloren. “Bijvoorbeeld 2020 en 2021 waren echt bijzonder slechte jaren voor de kwantiteit. Er was heel weinig wijn. Sommige regio’s hebben tot 70 procent verloren.”
- Ook op kwalitatief vlak is een impact merkbaar. “Je voelt dat dat alcoholgehalte stijgt, dat die zuren in bepaalde heel warme jaren hard gaan zakken.” Daardoor wordt ook de bewaarcapaciteit minder, zegt Corneillie.
- Tegelijkertijd wordt het door de klimaatverandering mogelijk om in nieuwe regio’s wijn te maken. “Bijvoorbeeld in België en het noorden van Duitsland”, waar enkele jaren geleden nog zo goed als geen wijn werd verbouwd.
(kg)