Luchtvaartsector onder druk door Amerikaanse invoertarieven


Key takeaways

  • Vijf landen (Canada, China, Japan, Mexico en Zwitserland) en de Europese Unie hebben hun bezorgdheid geuit aan de regering-Trump over mogelijke vliegtuigtarieven.
  • De lucht- en ruimtevaartindustrie lobbyt actief tegen de voorgestelde tarieven en beroept zich daarbij op de voordelen van de 1979 Civil Aircraft Agreement.
  • Bedrijven zoals Boeing benadrukken het belang van tariefvrije behandeling voor vliegtuigen en onderdelen in internationale handelsovereenkomsten.

Internationale druk neemt toe tegen mogelijke nieuwe tarieven op geïmporteerde vliegtuigen en onderdelen. Vijf landen – Canada, China, Japan, Mexico en Zwitserland – hebben samen met de Europese Unie hun bezorgdheid geuit aan de regering Trump. Zij beweren dat dergelijke tarieven de bestaande handelsbetrekkingen zouden schaden en tot vergeldingsmaatregelen zouden kunnen leiden.

De lucht- en ruimtevaartindustrie lobbyt ook actief tegen de voorgestelde tarieven en wijst daarbij op de voordelen van de 1979 Civil Aircraft Agreement, die een aanzienlijk handelsoverschot heeft gegenereerd voor de VS. Bedrijven als Boeing benadrukken het belang van een tariefvrije behandeling voor vliegtuigen en onderdelen in internationale handelsovereenkomsten, waarbij een recente overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld wordt aangehaald.

De economische gevolgen

De economische impact van tarieven is een grote zorg. Mexico benadrukt zijn aanzienlijke export van vliegtuigonderdelen naar de VS, terwijl de EU wijst op de aanzienlijke bilaterale handel in vliegtuigen tussen de twee regio’s.

De zorgen gaan verder dan de economische gevolgen. Luchtvaartmaatschappijen zoals Delta en industriegroepen waarschuwen dat de tarieven de ticketprijzen kunnen verhogen, de veiligheid van de luchtvaart in gevaar kunnen brengen en de toeleveringsketens kunnen verstoren. Robin Hayes, CEO van Airbus Americas, betwist de haalbaarheid van een volledig binnenlandse toeleveringsketen voor de productie van vliegtuigen. Boeing, daarentegen, verklaart dat het vastbesloten is om meer vliegtuigen uit de VS te laten komen.

Ondanks deze zorgen steunt de vakbond United Auto Workers de tarieven en binnenlandse productiequota’s, verwijzend naar het banenverlies in de lucht- en ruimtevaartsector in de afgelopen decennia. JetBlue Airways is tegen nieuwe tarieven en pleit voor een handelsbeleid dat stabiliteit en betaalbaarheid in de luchtvaartindustrie bevordert.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.