Waarom een short squeeze zoals bij GameStop niet in China kan werken

De kans dat ze op de Chinese beurzen ooit te maken zullen krijgen met een short squeeze, zoals vorige week bij de gamewinkelketen GameStop is gebeurd, is klein. Hoe komt dat?

Enkele kleine beleggers hebben vorige week voor het nodige tumult gezorgd op Wall Street. Beleggers die zich verenigd hebben in de Reddit-groep Wallstreetbets hebben toen massaal aandelen van GameStop gekocht met als doel om grote shorters, zoals het hefboomfonds Melvin Capital, op de knieën te krijgen.

Shorters lenen aandelen om die onmiddellijk te verkopen. Ze kopen die aandelen op een later moment terug in de hoop dat ze dan goedkoper zijn. Indien dat zo is, maakt de shorter winst. Bij een hogere koers maakt die verlies. Dat was dan ook de bedoeling van de Reddit-beleggers toen ze opriepen om aandelen van GameStop te kopen. Ondertussen is aandelenkoers al stevig gezakt.

Strengere regels

In China is het voor beleggers niet zo eenvoudig om aandelen te shorten. De aandelenmarkt in China is nog niet zo open als bijvoorbeeld de Europese en Amerikaanse beurzen. Daarenboven hebben een strenge regelgeving en censuur een impact op hoe Chinezen hun kapitaal beleggen.

Shorten is een vrij nieuw fenomeen op de Chinese beurzen. Zo is het nog maar tien jaar mogelijk om op die manier te speculeren op een koersdaling van een aandeel. Minder dan 1 procent van de marktwaarde bestaat uit geshorte effecten.

De manier waarop beleggers kunnen shorten ligt in lijn met hoe ze dat in de Verenigde Staten en Europa doen. Met dat ene verschil dat beleggers slechts een selectie van aandelen mogen shorten die verhandeld worden op de beurzen van Shanghai en Shenzhen.

‘De lijst met aandelen die geshort mogen worden verandert regelmatig en bevat doorgaans enkel aandelen van bedrijven met stevige fundamenten’, laat Bruce Pang, hoofd van macro- en strategieonderzoek bij China Renaissance, weten in een reactie aan CNBC. Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld Wall Street waar aandelen geshort worden van bedrijven waarvan de beleggers denken dat de toekomst allesbehalve rooskleurig is. Bij GameSpot was dat bijvoorbeeld het geval door het verouderde bedrijfsmodel.

De beperkte mogelijkheid om short te gaan in Chinese aandelen en de limieten van 10 of 20 procent op de dagelijkse prijsbewegingen zetten de beleggers aan om andere beleggingsstrategieën te gebruiken. Op bijvoorbeeld Wall Street kan de handel in een bepaalde aandeel tijdelijk gepauzeerd worden bij een te hoge volatiliteit. Maar dat neemt niet weg dat een aandeel, zoals dat van GameSpot, op enkele dagen naar ongeziene hoogtes kan stijgen.

Stabiliteit financiële markten

Chinese regelgevers geven voorrang aan stabiliteit bij het uitstippelen van het economisch en financieel beleid. Tegelijk willen ze het ondernemingsklimaat verbeteren door meer buitenlandse investeerders aan te trekken en de rol van de aandelenmarkten bij de financiering van Chinese bedrijven te vergroten.

Aangezien voornamelijk particuliere beleggers, en niet zozeer institutionele beleggers, actief zijn op de Chinese aandelenmarkten zijn de regelgevers erop gebrand wijdverspreide verliezen te voorkomen om de stabiliteit te waarborgen.

Dat betekent dat de toezichthouders extra maatregelen nemen om de markten te controleren. Daardoor is het voor particuliere beleggers veel moeilijker de koers van een bepaalde aandeel te beïnvloeden.

‘Alle shorttransacties en discussiegroepen over aandelen worden nauwlettend in de gaten gehouden’, aldus Pang. ‘In zekere zin is de bescherming van beleggers in China dus groter dan die van de meer ontwikkelde markten.’

Meer