Vierde telecomoperator in zicht: beurskoersen Telenet en Proximus krijgen klappen

Toezichthouder BIPT heeft dinsdag aangekondigd dat een mobiele operator de optie heeft uitgeoefend om over een gereserveerd radiospectrumpakket te beschikken, zowel voor 5G als voor 2G-, 3G- en 4G-toepassingen. Dat betekent dat een vierde mobiele operator actief worden op de volledige Belgische telecommarkt, naast Proximus, Telenet en Orange.

Met de volledige verkoop van spectrum aan één speler wordt de komst van een vierde mobiele operator steeds waarschijnlijker, concludeerde analist David Vagman van ING dinsdag.

Dankzij dit gereserveerde pakket kan een nieuwe operator, door 83,34 miljoen euro te betalen, de markt betreden als een volwaardige mobiele speler en de veiling vermijden en dus ook het risico om door bestaande operatoren te worden weggedrukt, merkte de analist op.

Citymesh?

Hoewel het BIPT de operator niet heeft gespecificeerd, meent Vagman dat Citymesh, eigendom van de Limburgse Cegeka-groep, de partij is, aangezien de andere kandidaat, NRB, aan de pers had laten weten alleen geïnteresseerd te zijn in 5G-frequenties voor B2B (business-to-business) en niet voor B2C (business-to-consumer).

Hoewel deze verkoop niet noodzakelijkerwijs de komst van een nieuwe exploitant voor de retailmarkt betekent, is de kans groot dat er met Citymesh zich een nationale B2B-operator zal aandienen om, gezien de financiële investering, een interessant rendement te behalen, meent Vagman.

Terwijl Proximus en Telenet dinsdag in een eerste reactie ruim 4 procent daalden, slaagde Orange Belgium erin wat te stijgen, maar bij lage volumes.

Meer