Dat maakt van de ziekenhuizen en zorginstellingen de op twee na populairste werkomgeving in België, net na de farmasector en de media. Dat blijkt uit het jaarlijkse Employer Brand-onderzoek van Randstad.
Opvallend is dat de zorgsector bij zowat iedereen goed scoort. Jongeren en ouderen, midden- en hooggeschoolden, Nederlands- en Franstaligen. Bij vrouwen staat de zorgsector zelfs helemaal bovenaan. Alleen mannen voelen zich minder aangetrokken tot de zorg. Bij hen komt de sector pas op de 15de plaats van 23 sectoren.
Voor coronacrisis
De respondenten zien de zorg vooral als een prima werkomgeving op het vlak van reputatie en werkzekerheid. Dat laatste is volgens Randstad verrassend, ‘na recente studies over de toegenomen werkstress door moeilijk in te vullen vacatures’. De zwakke plekken van de sector zijn de financiële gezondheid en de balans tussen privé en werk.
Het onderzoek vond plaats in januari, dus voor de uitbraak van het coronavirus. Er namen 12.000 mensen deel. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling om de zorgsector uit de studie te lichten, zegt arbeidsmarktexpert Jan Denys, maar wegens de coronacrisis werd beslist dat toch te doen.
Retail en transport onderaan
Denys is vooral benieuwd welke impact het coronavirus zal hebben op de aantrekkelijkheid van de sector. ‘Dat het medisch personeel heldendaden heeft verricht en nog zal verrichten, zal veel bewondering opleveren’, klinkt het. Maar ‘het is niet zeker of dat een stimulerend effect zal hebben op externen om de sector te vervoegen’. Randstad is van plan de zorgsector volgend jaar uitgebreider op te nemen in zijn onderzoek.
De volledige resultaten van deze editie van het onderzoek naar de aantrekkelijkheid van de grootste Belgische werkgevers worden midden mei bekendgemaakt. Bij de minst aantrekkelijke sectoren zijn alvast retail, distributie en transport.