Verkoop Nürburgring moet opnieuw onder de loep worden genomen; mogelijke aanwijzingen van illegale staatssteun

De Europese Commissie moet de verkoop van de Nürburgring in de Duitse Eifel, één van de meest iconische racecircuits van de wereld, opnieuw onder de loep nemen. Er is immers onvoldoende onderzocht of de site voor een aanvaardbare prijs werd verkocht. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg beslist.

De Nürburgring werd zeven jaar geleden voor een bedrag van 77 miljoen euro aan de Duitse groep Capricon, toeleverancier voor de autosector, verkocht. Eerder had de Duitse deelstaat nochtans een bedrag van bijna 0,5 miljard euro geïnvesteerd in de uitbreiding, met inbegrip van een pretpark, van de site.

Bankgaranties

Het Europese Hof van Justitie gaf nu aan dat er voldoende aanwijzingen waren die de Europese Commissie had moeten aanzetten om een formele onderzoeksprocedure naar de verkoop op te starten. Onder meer de organisatie Ja zum Nürburgring, een belangengroep van inwoners uit de regio, had samen met het Amerikaanse bedrijf Nexovation geprotesteerd tegen de verkoop van de site aan Capricorn.

Die partijen wilden het circuit zelf kopen, maar zouden daartoe geen kans hebben gekregen. De belangengroep had er daarbij op gewezen dat de Nürburgring met behulp van een stichting aan het publiek beschikbaar gesteld had moeten worden in plaats van te worden verkocht aan een investeerder met winstbejag.

Er kan volgens het Europees Hof van Justitie tegen de verkoop van de Nürburgring diverse opmerkingen worden gemaakt. “De Europese Commissie ging er ten onrechte van uit dat het bod van Capricorn door een bank was gegarandeerd”, voeren de Europese rechters aan.

“Dit kan de suggestie opwekken dat het biedproces niet onpartijdig is verlopen. Men zou immers kunnen vermoeden dat Capricorn een voorkeursbehandeling had gekregen. Een hoger bod van Nexovation werd immers uitgesloten met de opmerking dat het Amerikaanse bedrijf geen bewijs van financiering kon voorleggen.”

“De Europese Commissie moet nu opnieuw onderzoeken of de verkoop van de Nürburgring al dan niet gelinkt kan worden aan een ongeoorloofde staatssteun”, aldus het Europese Hof van Justitie. De Europese Commissie benadrukte in een reactie van het arrest kennis te hebben genomen en de onderlingende motivatie te zullen analyseren, waarna mogelijk volgende stappen zullen worden ondernomen.

Cultureel

Dieter Weidenbrück, voorzitter van Ja zum Nürburgring, benadrukte dat de uitspraak van het Europese Hof van Justitie de kritiek op het verkoopproces ondersteunt. De vereniging dringt er daarbij op aan om de toekomst van het circuit als cultureel bezit veilig te stellen en de site voor liefhebbers van autosport toegankelijk te houden.

Ook woordvoerders van Nexovation voeren aan dat nu duidelijk is aangetoond dat de Nürburgring niet tegen marktvoorwaarden is verkocht en er dus sprake is van onrechtmatige staatssteun. Nexovation vraagt dan ook dat er een nieuw biedingsproces zou komen.

De Nürburgring werd bijna honderd jaar geleden in gebruik genomen. De voorbije decennia was er echter vaak sprake van financiële moeilijkheden. Negen jaar geleden werd het faillissement uitgesproken. Capricorn heeft het circuit inmiddels verkocht aan een groep van de Russische ondernemer Viktor Charitonin.

De Nürburgring wordt momenteel gebruikt voor een aantal races, testritten en bedrijfsevenementen. Daarnaast kunnen particulieren tegen een vergoeding met de eigen auto een rit over de beroemde Nordschleife, het historische traject van de Nürburgring, maken.

Op de site van het circuit werd ook het muziekfestival Rock am Ring georganiseerd. Dat is door de uitbraak van de coronacrisis echter al twee jaar op rij afgelast.

(bzg)

Meer