Verenigd Koninkrijk wil strengere migratiewet; neemt Denemarken als voorbeeld

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, zal volgende week een wetsvoorstel indienen dat de Britse regering in staat stelt asielzoekers naar het buitenland te sturen voor de behandeling van hun zaak. Dat meldt The Times

Waarom is dit belangrijk?

Het wordt interessant om te zien hoe het Verenigd Koninkrijk (im)migratie aanpakt nu het de EU heeft verlaten. Brexit is er vooral gekomen door een breed gedeeld misnoegen over de kwestie. Het is ook de allereerste keer dat het Verenigd Koninkrijk zal proberen om een offshore verwerkingscentrum voor asielzoekers op poten te zetten. De Brits-Deense samenwerking zou misschien "een gezamenlijk EU-optreden" kunnen inspireren bij het uitstippelen van toekomstig migratiebeleid.

Enthousiast. De Britse premier Boris Johnson is naar verluidt enthousiast over het plan, schrijft The Brussels Report. Dit jaar zouden meer dan 5.600 migranten het Kanaal overgestoken hebben bij een gevaarlijke reis in kleine bootjes. 

  • Een eerder idee van de Britse regering was om asielzoekers naar het Ascension-eiland in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan te sturen. Op dat eiland zou er dan een verwerkingscentrum komen. Ook speelden ze met het idee om ongebruikte veerboten op zee om te bouwen tot verwerkingscentra.
  • Nu opent het VK besprekingen met Denemarken over het delen van een centrum in Afrika. 

Verkeerd signaal. De Europese Commissie heeft eerder het Deense model verworpen en noemde het een “verkeerd signaal”. 

  • Denemarken dwong in de jaren 90 een uitzonderingspositie af op vlak van de Europese immigratie- en asielpolitiek. Het land hoeft niet mee te doen met de spreiding van asielzoekers over de EU-lidstaten.
  • Intussen zijn het Europees Parlement en de Raad onlangs overeengekomen om het “Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken” om te vormen tot een “EU-agentschap voor Asielzaken”.
    • Dit nieuwe agentschap zal een versterkt mandaat hebben dat ook zal bijdragen tot: “capaciteitsopbouw in niet-EU-landen om de asielstelsels en opvang te verbeteren en hervestigingsregelingen van de EU en de lidstaten te ondersteunen, voortbouwend op de bestaande samenwerking met VN-agentschappen”.

Australië en… Duitsland? Het Deense model lijkt sterk op dat van Australië, betoogt The Brussels Report. Dat is erin geslaagd het aantal verdrinkingen van migranten tot bijna nul terug te brengen.

  • Het idee van offshore-asielopvang heeft enkele jaren geleden ook steun gekregen van de Duitse liberale FDP, die na de verkiezingen van september mogelijk aan de macht komt in Duitsland.

Critici: Voormalig brexit-campagnevoerder en Brits Europarlementariër Nigel Farage, die de grenscrisis van het VK onder de loep heeft genomen, is niet overtuigd van de Australische aanpak. Hij geeft namelijk de voorkeur geeft aan het terugdringen van migranten.

  • Dit is niet iets wat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens goedkeurt, en Farage geeft ook toe dat het Verenigd Koninkrijk het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zou moeten verlaten om “terugdringing” te kunnen toepassen.

Lees ook:

Meer