Denen sturen Syrische vluchtelingen terug want ‘het migratiebeleid van de EU is een mislukking’

De migratiekwestie haalt dezer dagen weer volop het nieuws in Denemarken. De aanleiding is het verhaal van Aya Abu-Daher. Deze 19-jarige vrouw vertelde vorige week in de Deense media dat ze dit voorjaar vóór het afronden van haar middelbare school het land moet verlaten.

Het voornemen van de socialistische minderheidsregering van premier Mette Frederiksen bestaat al bijna een jaar, maar het debat laait weer op. Er komen immers meer en meer verhalen naar buiten van Syriërs wier verblijfsvergunning werd ingetrokken, weet het Nederlands Dagblad.

Een zaak die ook de media haalde, is die van broer en zus Dania en Hussam Alysia Alexandra. Ook hun verblijfsstatus werd ingetrokken terwijl ze nog hun schoolopleiding aan het afronden zijn.

‘Teveel mensen die niet integreren in onze samenleving’

Denemarken dwong in de jaren 90 een uitzonderingspositie af op vlak van de Europese immigratie- en asielpolitiek. Het land hoeft niet mee te doen met de spreiding van asielzoekers over de EU-lidstaten.

Het Scandinavisch land heeft zodoende een streng immigratie- en asielbeleid. Volgens de linkse premier Frederiksen is het migratiebeleid van de EU failliet. ‘Het is onze plicht om mensen te helpen, maar eveneens om Denemarken te beschermen. Helaas zijn er te veel die hiernaartoe komen en niet integreren in onze samenleving’, zei ze eerder.

Nog niet teruggestuurd

Vorig jaar nam de Deense overheid de verblijfsvergunningen van de Syriërs in het land onder de loep. Dit deed zij omdat de situatie in Syrië na tien jaar burgeroorlog voldoende veilig zou zijn.

Er zijn nog geen Syriërs teruggestuurd, maar ongeveer 100 van de 30.000 Syrische asielzoekers in Denemarken hebben al wel te horen gekregen dat hun verblijfsstatus is vervallen.

Dat Syriërs terug naar Syrië gaan, lijkt overigens voor dictator Bashar al-Assad ook de normaalste zaak ter wereld. Of weer leven onder zijn regime echter een aanlokkelijk vooruitzicht is, valt te betwijfelen.

Kritiek

Denemarken krijgt internationaal wel kritiek. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) stelt bijvoorbeeld dat de situatie in Damascus, de Syrische hoofdstad, helemaal nog niet veilig is.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, haalde onlangs aan dat teruggekeerde vluchtelingen het risico lopen gemarteld te worden.

Zoals de zaken er nu voorstaan, loopt de meerderheid van de Syriërs in Denemarken echter niet het gevaar hun verblijfsvergunning te verliezen, weet de Europese Commissie. Degenen die hun verblijfsvergunning verliezen, zijn meestal alleenstaande vrouwen en ouderen. Zij zouden nauwelijks het risico lopen op persoonlijke vervolging, laat staan marteling.

De strenge anti-migratieretoriek legt Deens links geen windeieren. Het is blijkbaar door het propageren van een restrictief migratiebeleid dat de socialisten nog verkiezingen winnen.

(jvdh)

Meer