Denemarken weet hoe een einde te maken aan migrantengetto’s

Denemarken gaat de vijfentwintig zwaarste getto’s van het land nog met een strikter beleid aanpakken. De bewoners van deze achtergebleven buurten zullen aan een aantal specifieke verplichtingen worden onderworpen. Met de nieuwe maatregelen wil de Deense overheid vooral een grotere assimilatie van inwijkelingen bereiken, want de getto’s worden vooral bewoond door immigranten, die heel vaak uit islamitische landen afkomstig blijken te zijn.

Op inbreuken staan financiële sancties en zelfs gevangenisstraffen. Denemarken telt een half miljoen immigranten zonder westerse achtergrond.

Crèche

Onder meer is bepaald dat gettokinderen vanaf hun eerste verjaardag minstens vijfentwintig uur per week naar de crèche of peutertuin moeten worden gebracht. Daarmee moeten de kinderen doordrenkt worden van Deense waarden en de Deense taal. Ouders die weigeren, riskeren hun welzijnsuitkeringen te verliezen. Andere Deense kinderen zijn pas vanaf zes jaar schoolplichtig.

De Deense regering zegt echter dat de inwoners van de getto’s vaak onvoldoende inspanningen tot inburgering willen doen. De getto’s worden gekenmerkt door een hoge bevolkingsconcentratie, een grote werkloosheid en zwaar bendegeweld.

“De beschrijving van de getto’s door de Deense politici wordt steeds scherper,” zegt de Amerikaanse krant The New York Times. “De Deense premier Lars Lokke Rasmussen waarschuwde recent nog dat de getto’s met hun geweld de Deense maatschappij ontwrichten. Politici die eerder over integratie spraken, eisen nu een complete assimilatie.”

“Immigranten die hun kinderen verplichten voor langere periodes hun land van herkomst te bezoeken, zouden met een gevangenisstraf van vier jaar kunnen worden gesanctioneerd. Opgemerkt wordt dat deze reizen de opleiding, de taalvaardigheid en het welzijn van de kinderen bedreigen.”

Enkelband

De ultrarechtse Dansk Folkeparti stelde zelfs voor om gettokinderen vanaf acht uur in de avond een straatverbod op te leggen. Dit zou volgens woordvoerders van de partij met een verplichte enkelband kunnen worden gecontroleerd.

Het sociaal-democratisch parlementslid Yildiz Akdogan merkt op dat de Denen ongevoelig zijn geworden voor de ruwe retoriek over immigranten, zodat ze aan het woord getto niet langer een negatieve connotatie geven. Ongeveer 87 procent van de totale bevolking van het land heeft een Deense achtergrond. De rest wordt gevormd door migranten, waarvan twee derde geen westerse origine heeft.

In Mjolnerparken, één van de ergste getto’s van Kopenhagen, is 43 procent van de bevolking werkloos, terwijl 53 procent slechts een beperkte opleiding heeft genoten en 51 procent een laag loon ontvangt. Het district bestaat voor 82 procent uit mensen zonder westerse origine.

Door zich op de collectieve kost voor de opvang van vluchtelingen en immigranten te focussen heeft de Dansk Folkeparti veel stemmen weggehaald bij de centrumlinkse Socialdemokraterne, die zich lange tijd als de verdedigers van de welvaart opwierpen.

Met nieuwe verkiezingen volgend jaar heeft de partij echter van de immigratie zijn hoofdprogramma gemaakt. De Socialdemokraternebetogen nu op dat strengere maatregelen nodig zijn om de welvaartsstaat te beschermen. Daarbij wordt onder meer aangevoerd dat ouders niet het recht hebben om de toekomst van hun kinderen te vernietigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20