Laat immigranten concentratiekampen bezoeken in strijd tegen antisemitisme

Immigranten die in Duitsland arriveren, moeten worden verplicht een bezoek aan de concentratiekampen te brengen. Dat heeft Sawsan Chebli, een Berlijnse politica van Palestijnse origine, gezegd.

Aanleiding voor haar initiatief zijn een aantal recente signalen van antisemitisme bij bepaalde groepen immigranten die in Duitsland aankomen. Het voorstel van Chebli heeft inmiddels ook al de steun gekregen van de Zentralrat der Juden in Deutschland en het World Jewish Congress. Er is echter ook kritiek. “Duitsland heeft de voorbije jaren meer dan één miljoen immigranten opgevangen,” aldus de Amerikaanse krant New York Times. “Een groot gedeelte van die nieuwkomers is oorlog en vervolging in het Midden-Oosten en Afrika ontvlucht. Daardoor is in Duitsland echter ongewild potentieel een nieuwe bron van antisemitisme gecreëerd.” Een gedeelte van inwijkelingen – vaak moslims – kunnen hun afkeer van het jodendom moeilijk verbergen. “In Duitsland blijven de gevoeligheden over het Nazi-verleden – waarbij zes miljoen joden werden vermoord – extreem sterk, aldus de New York Times. “Duitsland is één van de belangrijkste bondgenoten van Israël. Bovendien is in de Duitse wet elke Nazi-propaganda of een ontkenning van de Holocaust verboden.”

Jeruzalem

Migranten krijgen in Duitsland onder meer de mogelijkheid taalcursussen te volgen om de integratie te vergemakkelijk. Volgens Chebli zou dat integratieprogramma echter ook een bezoek aan de Nazi-concentratiekampen moeten omvatten. Daaruit zou immers duidelijk moeten blijken dat in de Duitse maatschappij tolerantie en anti-discriminatie fundamenteel zijn. De voorstellen van de Berlijnse politica volgden op een aantal uitbarstingen van protest in een aantal Duitse steden, waarbij geprotesteerd werd tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump op Jeruzalem als de officiële hoofdstad van Israël te erkennen. Tijdens die protesten hadden onder meer een aantal Arabische immigranten Israëlische vlaggen verbrand. Duitsland heeft de beslissing van Trump officieel betreurd, maar Heiko Maas, Duits minister van justitie, benadrukte dat het dispuut rond Jeruzalem geen reden tot een opstoot van antisemitisme mag zijn. Hij voegde er aan toe dat elke vorm van antisemitisme zal worden vervolgd. Niet iedereen is het echter met het voorstel van Sawsan Chebli eens. Critici merken op dat uitingen van antisemitisme onmogelijk automatisch aan immigranten kan worden gekoppeld. Tevens wordt gewag gemaakt van een simplistisch antwoord op een complex en gevoelig probleem. Sabine von Mering, directeur van het Center for German and European Studies at Brandeis University, benadrukt dat een racist of xenofoob niet door een bezoek aan een concentratiekamp zal veranderen. “Daarvoor is veel meer aandacht en opvoeding nodig,” aldus van Mering. (mah)