Onenigheid op de Veiligheidsraad over Noord-Korea

De Verenigde Staten, Rusland en China ruzieden tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over wiens schuld het is dat Noord-Korea een raketarsenaal kon uitbouwen en een nucleair programma doorvoert.

Waarom is dit belangrijk?

De pariastaat Noord-Korea onder dictator Kim Jong-un profileert zijn land steeds als een kernmacht. Het voert geregeld rakettesten uit, plaatst graag de vorderingen van het gebruik van tactische kernwapens in de schijnwerpers en uit telkens dreigingen aan het adres van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.

In het nieuws: Vorige donderdag lanceerde Noord-Korea opnieuw een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket – naar eigen zeggen het grootste model in zijn arsenaal.

  • Het projectiel vloog over de militaire troepen heen van Zuid-Korea en de VS die net gezamenlijke oefeningen hielden. Dit gebeurde ook op dezelfde dag dat de Zuid-Koreaanse president naar Japan vloog voor een ontmoeting met de Japanse premier. De raket landde in de zee tussen Koreaanse schiereiland en Japan. Een duidelijke provocatie. Zo schrijft Reuters.
    • Noord-Korea ondergaat al sinds 2006 sancties van de Verenigde Naties vanwege de nucleaire en raketprogramma’s.
  • Vorige maandag zaten de vijftien leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opnieuw bijeen. Daar wezen China en Rusland naar de VS dat het Noord-Korea provoceerde door militaire oefeningen in de regio te houden.
    • China ging zelfs zover door openlijk in vraag te stellen of die oefeningen wel echt defensief waren qua inhoud en niet enkel bedoeld om de spanningen in de regio op te drijven.
  • Omgekeerd zei de VS dat Noord-Korea enkel zoveel vorderingen kon maken omdat China en Rusland altijd het land hadden aangemoedigd door het af te schermen van de sancties. Het weerde ook dat de militaire oefeningen een vaste routine zijn zonder bijbedoelingen.

Quid sancties?

  • De voorbije jaren was de Veiligheidsraad vaak verdeeld over de kwestie Noord-Korea. Rusland en China, (samen met de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de vijf permanente leden die elk een vetorecht hebben) vinden dat extra sancties geen baat zullen hebben.
  • Ze ijveren zelfs voor een verzachting van de sancties als een teken van goodwill. Dat zou ertoe kunnen leiden dat er betere omstandigheden ontstaan voor afnemende spanningen.
  • Linda Thomas-Greenfield, de Amerikaanse ambassadeur voor de VN, zei dat het wegnemen van sancties enkel Pyongyang zou belonen voor het niet naleven van de resoluties uitgevaardigd voor de Veiligheidsraad.
  • Rusland en China uitten ook hun zorgen over de nucleaire component in het AUKUS-veiligheidspact waarbij Australië nucleair aangedreven onderzeeërs zal verschaffen.
  • De VS en VK reageerden door te zeggen dat er geen vergelijking valt te maken tussen Australië en Noord-Korea dat een eigen kernwapenprogramma heeft. Het veiligheidspact zou niet het Niet-Proliferatieverdrag tegen de uitbreiding van kernwapens in de wereld schenden, terwijl Noord-Korea dat wel doet.

(nd)

Meer