Vast scenario bij coronagolf speelt zich af

Wie een déjà-vugevoel heeft, hoeft zich niet te schamen: in de huidige, vierde coronagolf komen een pak zaken terug die ook de vorige keer opdoken. Zo zijn er opnieuw de gouverneurs die zich op het voorplan wringen, opnieuw adviseurs van de overheid die gretig hun advies in de media gooien, en opnieuw is er een politiek opbod, om “sneller te beslissen”. Dat alles gebeurt bovendien in een mediacontext die wat verhit of ‘hijgerig’ genoemd kan worden.

  • De tien provinciegouverneurs, politiek benoemde ambtenaren van de overheid, kwamen gisteren bijeen voor een gepland crisisoverleg, en meteen grepen zowel aan Franstalige als Nederlandstalige kant enkelen dat aan om achteraf het nationale niveau “op te roepen sneller in te grijpen”. Ze eisten dat het Overlegcomité vroeger samen zou komen. Pijnlijk daarbij: uiteraard stond Carl Decaluwé (CD&V) als eerste klaar om dit aan de media te berichten, op forse toon. Zo fors dat zijn collega-gouverneurs uit Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg moesten komen corrigeren achteraf: de gouverneurs hadden niets over dat Overlegcomité geëist, zo zetten ze de puntjes op de i.
  • Op VTM en ook in de kranten blikte viroloog Marc Van Ranst al volop vooruit. Daarbij was meteen nieuw jargon een feit: men spreekt nu over een ‘lockdown light’. En concreet denkt de man aan “bijvoorbeeld een vroege sluiting van de horeca”.
  • En kijk, ook vanuit de Wetstraat sprongen politici in de discussie. Want terwijl MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez iedereen opriep “het hoofd koel te houden”, en de officiële lijn op de Zestien nog steeds was “om eerst de effecten van de huidige maatregelen af te wachten”, begon onder meer minister van Binnenlandse Zaken wel te duwen, en de deur open te zetten voor nieuwe versnelde maatregelen.
  • Vanmorgen op Radio 1 zette minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) de zaken op scherp:
    • “Als ik goed luister naar wat de huisartsen en de eerstelijnszorg zeggen, dan moeten we snel ingrijpen, daar waar het virus zich het meest verspreid”.
    • “Ik denk dat we veel sneller moeten handelen dan wat we initieel voorzien hadden, ik denk dat we in de komende dagen nieuwe beslissingen nemen.”
  • Meteen ontstaat zo “druk” om het Overlegcomité alweer bijeen te roepen en strengere maatregelen af te kondigen. Dat is vooral lastig voor de deelstaten: zowel Elio Di Rupo (PS), de Waalse minister-president, als Jan Jambon (N-VA), de Vlaamse minister-president, zitten eerder op de lijn van nu rustig te blijven. Maar premier Alexander De Croo (Open Vld) zou niet voor het eerst wel eens kunnen versnellen, en de deelstaten forceren, door met zijn minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) de lead te nemen.
  • In de Wetstraat houdt men overigens rekening met het feit dat een staatsbezoek aan Italië volgende week eraan komt. Daardoor zou een kransje topministers van Vivaldi enkele dagen, vanaf woensdag niet beschikbaar zijn. In het verleden bleek al dat zo’n vergadering op afstand, vanuit het buitenland, niet ideaal is. De Croo zelf blijft opvallend genoeg weg uit Italië, dus voor hem gaat dat argument alvast niet op.
Meer