Conner Rousseau keert terug naar nationale politiek als lijstduwer in Oost-Vlaanderen

Na een maandenlange afwezigheid maakt Conner Rousseau (Vooruit) zijn comeback in de nationale politiek. Hij zal de federale lijst van Vooruit in Oost-Vlaanderen duwen.

Rousseau stapte in november 2023 op als partijvoorzitter na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag en racistische en seksistische uitspraken op café. In december stopte hij ook als parlementslid.

Comeback

De terugkeer van Rousseau komt niet onverwachts. In januari liet Vooruit al weten dat een plaats op de lijst voor hem niet uitgesloten was. De deadline voor het indienen van de lijsten is 13 april, waardoor Rousseau nu de knoop heeft doorgehakt.

Rousseau zal als lijstduwer een symbolische rol opnemen. De kans dat hij verkozen wordt is klein, aangezien de laatste plaats op de lijst doorgaans een ondersteunende functie is. Echter, Rousseau geniet nog steeds veel steun binnen de partij en kan mogelijk via voorkeurstemmen een zetel bemachtigen.

Achtergrond

In 2023 kwam Rousseau meermaals in opspraak. Eerst door beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag en later omdat hij tijdens een dronken avond racistische en seksistische uitspraken zou hebben gedaan tegen politieagenten. De commotie die hierop volgde leidde tot zijn ontslag als partijvoorzitter.

Rousseau ontkende de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, maar erkende dat hij foute uitspraken had gedaan. Hij bood zijn excuses aan en nam een stap terug uit de politiek.

Reacties

De terugkeer van Rousseau wordt gemengd ontvangen. Sommigen vinden dat hij een tweede kans verdient, terwijl anderen vinden dat hij niet meer in de politiek thuishoort. De impact van zijn comeback op de verkiezingsresultaten van Vooruit is onduidelijk. Rousseau was lange tijd een populaire politicus, maar de schandalen van vorig jaar hebben zijn imago mogelijk beschadigd.

De terugkeer van Conner Rousseau is een opmerkelijke gebeurtenis in de Belgische politiek. Het is nog te vroeg om te zeggen wat de impact van zijn comeback zal zijn, maar het zal ongetwijfeld voor extra spanning en discussie zorgen in de aanloop naar de verkiezingen van juni 2024.

Meer