Van Thillo leidt strijd van Europese uitgevers tegen “wurggreep” Google

De uitgeverskoepel European Publishers Council (EPC) heeft vrijdag bij de Europese Commissie een antitrustklacht ingediend tegen techreus Google wegens zijn “schadelijke dominantie” op de markt van online advertenties.

EPC wordt voorgezeten door Christian Van Thillo, de uitvoerend voorzitter van DPG Media, en heeft onder meer ook Mediahuis, Axel Springer, Sanoma en The Guardian als leden. De grote Europese uitgevers vinden dat Google sinds zijn overname van techbedrijf DoubleClick in 2008 “illegale technieken gebruikt om de concurrentie in advertentietechnologie (ad tech) teniet te doen”.

Volgens EPC heeft Google in sommige marktsegmenten van webadvertenties een marktaandeel “van 90 tot 100 procent” en is er voortdurend belangenvermenging, omdat Google vaak optreedt als de vertegenwoordiger van zowel de koper als de verkoper van de online reclameruimte, en bovendien ook het veilinghuis runt dat de matching doet.

De lobbygroep zegt dat uitgevers en andere bedrijven in de keten van online marketing door Google “in een wurggreep” gehouden worden, omdat ze van Google afhankelijk zijn voor hun inkomsten. Van Thillo, die al jaren met het dossier in de weer is, roept de Europese Commissie daarom op om maatregelen te treffen tegen Google.

Juridische veldslag

Het lijdt weinig twijfel dat de klacht tot een intense juridische veldslag zal leiden, waarbij Van Thillo en co eerdere uitspraken van concurrentiewaakhonden in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten in de strijd gaan werpen.

“Mededingingsautoriteiten over de hele wereld hebben al uitgemaakt dat Google de concurrentie beperkt in ad tech, maar Google is weggekomen met kleine aanpassingen zonder betekenisvolle veranderingen in zijn gedrag. Dit kan zo niet doorgaan”, zegt de mediamagnaat in een mededeling. “De inzet is te hoog, in het bijzonder voor de toekomstige leefbaarheid van de financiering van een vrije en pluralistische pers.”

DPG Media is in eigen land het bedrijf achter onder meer Het Laatste Nieuws, VTM, De Morgen, Dag Allemaal en Humo.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20