Mediahuis op Europese veroveringstocht: deze krantenmerken haalde de Vlaamse groep al binnen

De Vlaamse mediagroep Mediahuis (onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad) kondigde maandag de overname van zijn Duitse sectorgenoot Aachener Verlagsgesellschaft (AVG), het moederbedrijf boven de kranten Aachener Zeitung en Aachener Nachrichten.

Daarmee zet Mediahuis zijn eerste stappen in Duitsland, al is AVG’s thuisbasis Noordrijn-Westfalen wel vlakbij. Het past in de olievlekbenadering van voorzitter Thomas Leysen en CEO Gert Ysebaert om, via overnames in nabijgelegen landen en streken, geleidelijk uit te groeien tot een Europese mediaspeler.

De indirecte Belgische subsidie, via de royale subsidie voor krantenbedeling aan bpost, schept bijkomende financiële ruimte voor de buitenlandse veroveringstocht, zo blijkt ook uit de rist overnames van rivaal DPG Media. Mediahuis is de uitgever van De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

2015: NRC Handelsblad

Het Europese expansieverhaal van Mediahuis begint in 2015, met de overname van NRC Media Holding, de uitgever van onder meer NRC Handelsblad, waar Peter Vandermeersch, de ex-hoofdredacteur van De Standaard, al enkele jaren de hoofdredacteur was.

2017: De Telegraaf en De Limburger

Mediahuis wint twee jaar later de intense overnamestrijd rond TMG, de Nederlandse uitgever van de krant De Telegraaf. Daardoor krijgt een Vlaamse groep de grootste populaire krant van Nederland in handen. Mediahuis en De Persgroep (later DPG Media) domineren voortaan het Nederlandse krantenlandschap.

Daarnaast worden enkele participaties die bij zijn voorlopers Corelio en Concentra zaten, ondergebracht bij Mediahuis. Het gaat onder meer over de uitgever van de Nederlandse krant De Limburger.

De hoofdzetel van TMG (De Telegraaf) in 2015 – Isopix

2019: Irish Independent

De groep koopt de Ierse mediagroep Independent News & Media. INM is uitgever van de Irish Independent, The Herald en de Belfast Telegraph. Vandermeersch verhuist van Nederland naar Ierland en wordt aangesteld als publisher van INM.

2020: Leeuwarder Courant en Luxemburger Wort

In de lente van 2020 neemt Mediahuis Luxemburgse mediagroep Saint-Paul Luxembourg, de grootste mediagroep van Luxemburg, over. Dat is de eigenaar van onder meer Luxemburger Wort, de oudste krant van het groothertogdom.

De Nederlandse honger is intussen nog niet gestild: eind 2020 komt ook de Leeuwarder Courant, de oudste krant van Nederland, in handen van Ysebaert en co.

2022: Aachener Zeitung

Na de Benelux en Ierland breidt Mediahuis nu uit naar een vijfde markt, Duitsland. De Duitse mediagroep Aachener Verlagsgesellschaft (AVG) maakt voortaan volledig deel uit van Mediahuis, dat hiermee ook hoofdaandeelhouder (70 procent) wordt van dochteronderneming Medienhaus Aachen, de uitgever van de kranten Aachener Zeitung en Aachener Nachrichten.

https://twitter.com/aachenerzeitung/status/1480482314673180673

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.