Luchtvaartmaatschappijen maken massale duik naar beneden: stakingen, storingen en stijgende kosten zijn de oorzaken

In de luchtvaartsector werden vandaag de kwartaalcijfers voor de eerste drie maanden van 2024 bekend gemaakt. Wat opvalt, is dat elke luchtvaartmaatschappij een behoorlijk verlies rapporteert. De oorzaken lopen erg uiteen.

In het nieuws: Zowel Brussels Airlines als Air France-KLM gaan nog wat steviger in het rood.

 • Brussels Airlines moest een verlies van 58 miljoen euro incasseren in dit eerste kwartaal. Dat is een derde meer als je het vergelijkt met hetzelfde kwartaal een jaar geleden.
 • Volgens financieel directeur Nina Öwerdick ligt dat vooral aan de stakingen die er geweest zijn: de piloten staakten in januari, de stewards dan weer in februari. “Zodra met een staking gedreigd wordt, zien we een onmiddellijke impact op onze reizigers. Bij onzekerheid stoppen mensen met boeken”, legt ze uit.
  • Brussels Airlines schat de kosten na de stakingen op 14 miljoen euro. Als die er niet waren geweest, was het verlies even groot geweest als het eerste kwartaal van 2023.
 • Ook Air France-KLM moest een recordverlies incasseren. De groep rapporteerde een nettoverlies van 480 miljoen euro in dit kwartaal. Dit zou te wijten zijn aan stijgende loonkosten, problemen met de vliegtuigen en verstoord internationaal verkeer, meldt men. Ook de financiële resultaten uit het vrachtverkeer vielen tegen.

Om te volgen: Beide luchtvaartmaatschappijen gaan heel anders met het verlies om.

 • Brussels Airlines maakt zich sterk dat deze negatieve resultaten makkelijk om te buigen zijn. Het kijkt uit naar een succesvol zomerseizoen. “Vorig jaar maakten we ook verlies in het eerste kwartaal, maar boekten we toch een recordwinst over het hele jaar. Wij verdienen geld in het tweede en derde kwartaal”, aldus Öwerdick.
  • Tegelijk wil Brussels Airlines ook meer seizoensgebonden werken en zich meer aanpassen aan de lagere vraag in het eerste kwartaal.
 • Een ander verhaal bij KLM, daar wordt het besparen vooral op personeel. Financieel directeur Bas Brouns getuigt in het Financieele Dagblad: “We zullen zeer kritisch kijken naar de invulling van indirecte functies en deze waar mogelijk uitstellen of stopzetten. Ook zullen we investeringen tegen het licht houden en indien nodig heroverwegen”.
  • Maar Air France-KLM gaat ook 3 miljard euro investeren in nieuwe vliegtuigen en meer piloten opleiden. Zo hoopt het operationeel beter te worden.
Meer