UEFA geeft gaststeden Euro 2020 drie maanden om pandemie te overwinnen: ‘Anders gaan wedstrijden naar andere steden’

Terwijl in Frankrijk, Italië en Duitsland de coronabeperkingen worden aangescherpt, kondigt de UEFA aan dat zij de 12 Europese steden die zijn uitgekozen om Euro 2020 – dat vorig jaar werd uitgesteld tot 2021 – te organiseren, heeft gevraagd ‘de aanwezigheid van fans op de tribunes te garanderen’

De UEFA is vastbesloten om wedstrijden met gesloten deuren te vermijden. Ze dreigt ermee wedstrijden naar andere steden te verplaatsen, indien in de betrokken stadions de tribunes niet kunnen worden geopend vanwege de pandemie.

EK vertegenwoordigt 40 procent van totale inkomsten UEFA

Er staat dan ook veel op het spel, want zonder publiek zal de UEFA veel verliezen. Het EK vertegenwoordigt 40% van haar inkomsten. In 2016 goed voor 2 miljard euro aan inkomsten, van de 4,6 miljard euro die dat jaar werd verdiend. Een deel van deze jackpot komt echter rechtstreeks van de verkoop van toegangsbewijzen.

In 2016 werden 2,5 miljoen kaartjes verkocht voor een totaal bedrag van 270 miljoen euro. Daarbij moeten nog eens 128 miljoen euro aan VIP-tickets worden geteld, d.w.z. bijna 20% van de totale inkomsten van de competitie. 

Door 12 steden te kiezen, die over stadions beschikken met een gemiddelde capaciteit van meer dan 60.000 plaatsen, mikte de UEFA op nog hogere inkomsten in 2020. Er werden 3 miljoen kaartjes verkocht voor de 51 wedstrijden van de competitie (20% meer dan in 2020). 

Zonder publiek dreigen prijzen tv-rechten in te storten

Toch heeft de UEFA er alle belang bij wedstrijden met gesloten deuren te verhinderen. Niet in het minst omdat zij bang is dat de afwezigheid van toeschouwers haar belangrijkste evenement onherstelbare schade zal toebrengen. 

De televisierechten voor Euro 2020 werden al aan meer dan 200 zenders over de hele wereld verkocht. Ze leveren meer dan 1 miljard euro aan inkomsten op. Een bedrag dat de voorbije 15 jaar is verdubbeld (in 2004 was het nog 560 miljoen euro). Zonder publiek dreigt de verkoopprijs van televisierechten voor komende EK’s gewoon in te storten.

De UEFA geeft de betrokken steden dus nog exact 3 maanden om komaf te maken met de pandemie. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20