Twitter-alternatief Parler is na ruim een maand opnieuw online

Parler, een Twitter-alternatief dat zeer populair is bij onder meer de aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, is opnieuw online beschikbaar.

Parler kwam kort na de bestorming van het Capitool op 6 januari onder vuur te liggen omdat volgens verschillende techgiganten het platform gebruikt werd om haatberichten te publiceren. Google en Apple hebben toen beslist om de applicatie uit hun digitale winkels te halen. Amazon besliste dan weer om Parler niet langer toegang te geven tot zijn servers.

Opnieuw online

Door de beslissing van Amazon was Parler ruim een maand niet meer beschikbaar online. Daar is nu verandering in gekomen. Sinds maandag kunnen de gebruikers opnieuw korte berichten publiceren via de app. ‘De oude accounts zijn hersteld en nieuwe gebruikers kunnen probleemloos een profiel aanmaken’, liet Parler weten via een persbericht.

Parler heeft zijn domeinregistratie in januari overgebracht naar Epik, een registratiehouder die bekend staat als een toevluchtsoord voor ‘gedeplatformeerde’ extreem-rechtsvriendelijke sites.

Oudere berichten zijn op het eerste gezicht verwijderd van het platform. Dat neemt niet weg dat er al voldoende te lezen valt op Parler. Zo heeft onder meer Sean Hannity, nieuwslezer bij Fox News, al enkele berichten gepost op het platform.

Niet overal beschikbaar

Nu dat Parler opnieuw online beschikbaar is, betekent dat niet dat de app eender waar te downloaden is. Zo weigeren Google en Apple tot op vandaag om de app aan te bieden in hun winkels. Voorts loopt er ook nog een rechtszaak tegen Amazon. Volgens Parler was de beslissing van Amazon om niet langer servers aan te bieden aan Parler politiek gemotiveerd en illegaal.

Parler beschrijft zichzelf als politiek ongebonden, maar de losjes gemodereerde site werd populair bij conservatieve gebruikers die ofwel werden verbannen van grotere sites of het niet eens waren met de fact-checking en het moderatiebeleid van platforms als Twitter en Facebook.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20