Europese Commissie opent formeel onderzoek naar Meta: zorgen over bescherming van jongeren op Facebook en Instagram

De Europese Commissie heeft een formeel onderzoek ingesteld naar Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. De Commissie is bezorgd dat beide platformen onvoldoende doen om de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en jongeren te beschermen.

Dit onderzoek is een belangrijke stap in het handhaven van de nieuwe regels van de Digital Services Act (DSA). De DSA stelt strenge eisen aan online platforms om gebruikers, met name jongeren, te beschermen tegen illegale content, haatzaaiende taal en desinformatie.

Formeel onderzoek

Volgens de Commissie zijn er diverse redenen om te vermoeden dat Meta niet voldoet aan de DSA-verplichtingen. Zo is er bezorgdheid over:

  • Verslavende effecten: De Commissie vreest dat de design en algoritmes van Facebook en Instagram verslavend gedrag bij jongeren kunnen stimuleren. Dit zou kunnen leiden tot psychische problemen en een verminderd welzijn.
  • “Rabbit hole”-effect: Het gebruik van algoritmes op de platformen kan leiden tot een “rabbit hole”-effect, waarbij gebruikers steeds meer geconfronteerd worden met extreme en eenzijdige content. Dit kan leiden tot radicalisering en een vertekend wereldbeeld.
  • Blootstelling aan ongepaste content: Ondanks maatregelen van Meta, zouden jongeren nog steeds te gemakkelijk toegang hebben tot ongepaste content, zoals gewelddadige of seksueel expliciete beelden.
  • Onvoldoende privacybescherming: De Commissie is van mening dat Meta meer moet doen om de privacy van jongeren te beschermen. Dit omvat onder andere het veiligstellen van hun persoonsgegevens en het beperken van tracking.
  • Gebrekkige leeftijdsverificatie: De huidige systemen om de leeftijd van gebruikers te verifiëren zouden niet voldoende robuust zijn. Hierdoor kunnen jongeren zich gemakkelijk voordoen als volwassenen en toegang krijgen tot ongepaste content.

6 procent van de jaaromzet

Meta heeft recent al verschillende stappen ondernomen om de online veiligheid van jongeren te verbeteren. Zo werden nieuwe systemen ingevoerd om de verspreiding van naaktfoto’s tegen te gaan en wordt de toegang tot schadelijke onderwerpen beperkt. De Commissie zal echter beoordelen of deze maatregelen voldoende zijn om te voldoen aan de strenge eisen van de DSA.

Als de Commissie in haar onderzoek concludeert dat Meta inderdaad in de fout is gegaan, kan het bedrijf boetes tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet opgelegd krijgen. Naast boetes kan de Commissie ook dwingende maatregelen opleggen, zoals het verwijderen van illegale content of het blokkeren van toegang tot de platformen in Europa.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.