Facebook test end-to-end-encryptie bij alle gesprekken op Messenger

Meta, het bedrijf achter onder andere Facebook en Instagram, wil sterker inzetten op de privacy van zijn gebruikers. Daarvoor zal het end-to-end-encryptie mogelijk maken bij Messenger, de chatfunctie van Facebook. Op dit moment zit de functie in de testfase, waarna het waarschijnlijk volgend jaar toegankelijk zal zijn voor alle Messenger-gebruikers.

Binnenkort zal je je gesprekken op Facebook Messenger beter kunnen beschermen. Meta, het moederbedrijf van Facebook, werkt namelijk aan end-to-end-encryptie voor alle gesprekken.

End-to-end-encryptie

Op dit moment kan je op Messenger al kiezen om een gesprek te versleutelen. Dat doe je door in een specifiek gesprek de “verdwijnende modus” aan te zetten. Maar Messenger werkt nu aan een nieuwe functie waarbij alle gesprekken automatisch versleuteld zullen worden via end-to-end-encryptie. Dat zorgt ervoor dat je gesprekken beschermd zijn tegen hackers, criminelen en andere personen of diensten die willen meekijken of -luisteren. Het komt erop neer dat conversaties beveiligd zijn vanaf het moment dat ze jouw apparaat verlaten tot het moment dat ze het apparaat van de ontvanger bereiken.

Meta gebruikte al end-to-end-encryptie bij alle berichten op WhatsApp en voor video- en audiogesprekken in Messenger. En nu zal dit dus uitgebreid worden naar alle Messengergesprekken. De nieuwe end-to-end-encryptie wordt op dit moment getest bij een beperkt aantal gebruikers, maar zou volgend jaar uitgerold worden voor iedereen. Daarbij zou de huidige “verdwijnende modus” verdwijnen. Op dit moment zit de functie nog in de testfase, zowel voor Android als iOS. De functie wordt voorlopig nog niet getest op de desktopversie van Messenger.

#DeleteFacebook

De end-to-end-encryptie zal er dus voor zorgen dat Facebook geen toegang heeft tot gesprekken. Daardoor kan Facebook ook niet verplicht worden om gesprekken vrij te geven. Recent werd Facebook zo nog verplicht om de gesprekken tussen een moeder en haar dochter in te leveren aan de politie in Nebraska. In die gesprekken overlegde het duo over de abortus van het tienermeisje, wat in de staat verboden is. Op basis van het bewijsmateriaal uit de Messengergesprekken werden de twee veroordeeld.

In de nasleep van dit incident riepen verschillende vrouwen op om Facebook te verwijderen. De hashtag #DeleteFacebook was daarom ook een tijdje trending op Twitter. Maar wanneer de end-to-end-encryptie voor iedereen beschikbaar is, zal dat dus niet meer nodig zijn.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.