Sheryl Sandberg stapt op bij Meta (Facebook)

Sheryl Sandberg, de Chief Operating Officer van Meta Platforms (Facebook), verlaat het bedrijf. Dat kondigt ze zelf aan in een bericht op het sociale netwerk. Het aandeel Meta gaat onmiddellijk 4 procent lager. Ze wordt vervangen door Chief Growth Officer Javier Olivan. Sandberg behoudt wel haar zitje in de raad van bestuur.

14 jaar lang fungeerde Sandberg bij Facebook als de rechterhand van CEO Mark Zuckerberg, die haar in 2008 weghaalde bij Google. Als COO maakte ze van Facebook snel een winstgevend bedrijf, dankzij een advertentiemodel dat nog steeds de basis van Meta vormt.

Beiden worden gezien als de drijvende krachten die de steile opgang van Facebook mogelijk maakten. Zuckerberg en Sandberg zijn ook niet onbesproken, want ze worden vooral gezien als de architecten van een sociaal netwerk dat de maatschappij grondig heeft veranderd. En niet ten goede.

“Een van de gevaarlijkste en meest schadelijke managementduo’s aller tijden”

Drie jaar geleden werden ze door professor Scott Galloway al eens “een van de gevaarlijkste en meest schadelijke managementduo’s aller tijden” genoemd.

Galloway: “Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, het duo dat het topmanagement van het sociale netwerk Facebook vormt, zal de geschiedenis ingaan als een van de gevaarlijkste en meest schadelijke managementduo’s aller tijden. Hun genialiteit en hun sympathiek voorkomen, gekoppeld aan onze verheerlijking van innovators, hebben onze tieners depressief gemaakt, onze verkiezingen vervalst en grote en kleine bedrijven voortijdig vernietigd.”

Samen bouwden ze een machine die nieuws zo programmeert dat desinformatie niet langer als desinformatie aanvoelt. Een constante stroom van opruiende berichten gekoppeld aan massa’s reclame zorgt ervoor dat gebruikers zich betrokken voelen en zo lang mogelijk op Facebook blijven.

Achtervolgd door een reeks schandalen, waaronder de Facebook Papers en Cambridge Analytica, die slechts het topje van de ijsberg vormden, raakte het duo de voorbije jaren steeds meer in diskrediet. De naamsverandering van Facebook naar Meta (naar het model van Alphabet, dat in 2015 Google absorbeerde) moest het bedrijf redden uit de tsunami van vitriool waarin het dreigde te verdrinken. Tot nog toe is dat niet gelukt.

“Het is tijd om aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen”, schrijft Sandberg, die zich de laatste tien jaar ook opwierp als voorvechtster voor vrouwen in de beroepsbevolking. Wat ze gaat doen weet ze zelf nog niet, maar ze wil zich vooral gaan richten op haar stichting. Sandberg, die in haar vroegere beroepsleven in Washington nauw had samengewerkt met de Democratische economen en financiële experts Lawrence Summers en Robert Rubin, verlaat Meta als een rijke vrouw. Haar vermogen wordt op 1 miljard dollar geschat.

Facebook-oprichter en Meta-CEO Mark Zuckerberg noemt in een reactie het vertrek van Sandberg het “einde van een tijdperk”.

(kg)

Meer