Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 03 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Zuckerberg en Sandberg? Een van de gevaarlijkste managementduo’s aller tijden”

Logo Business AM
Tech

26/10/2018 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

“Facebook is een organisatie die etnische zuivering mogelijk heeft gemaakt. Hun apps maken onze kinderen depressief.”

“Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, het duo dat het topmanagement van het sociale netwerk Facebook vormt, zal de geschiedenis ingaan als een van de gevaarlijkste en meest schadelijke managementduo’s aller tijden. Hun genialiteit en hun sympathiek voorkomen, gekoppeld aan onze verheerlijking van innovators, hebben onze tieners depressief gemaakt, onze verkiezingen vervalst en grote en kleine bedrijven voortijdig vernietigd.”

Dat heeft Scott Galloway, professor marketing aan de New York University Stern School of Business, gezegd op Fox Business.

“Lippenstift op kanker”

Galloway verwees naar het in de VS bekende gezegde ‘lipstick on a pig’ (‘lippenstift op een varken’), een retorische uitdrukking om aan te geven dat kleine cosmetische ingrepen de ware natuur van iemand niet kunnen verhullen. “U kent die term. Wel, Zuckerberg en Sandberg zijn lippenstift op kanker,” zei de NYU-professor.

“We hebben hier te maken met een organisatie die etnische zuivering mogelijk heeft gemaakt. Hun apps maken onze kinderen depressief,” zei hij. “Dit is een bedrijf dat weigert content te screenen en alles zal doen wat nodig is, als het in de weg staat van hun ‘supernova’ zakelijk model. Facebook is een bedrijf dat democratieën en verkiezingen bedreigt.”

Criminele nalatigheid

“Mochten beide individuen niet zo sympathiek zijn dan zou een procureur hen al hebben aangeklaagd voor criminele nalatigheid.”


© EPA

Kapitalisme is de oplossing, niet regelgeving

Volgens Galloway is er maar een manier om  ‘het probleem’ Facebook op te lossen. Hij roept het Ministerie van Justitie op het bedrijf op te breken (Facebook is ook eigenaar van Instagram, Whatsapp en Messenger) opdat de afzonderlijke eenheden dan tegen elkaar moeten gaan concurreren en de consument hier als winnaar uitkomt. “Kapitalisme is hier de oplossing, niet regelgeving.” “Hetzelfde geldt voor Google en YouTube,” aldus nog Galloway.

De NYT-professor refereerde ook naar de uitspraken van Tim Cook eerder deze week in Brussel en zijn suggestie om de GDPR-privacyregeling ook naar de VS te brengen. Maar Galloway vreest dat dit “een complexe en dure regelgeving is, die de machtspositie van de rijke bedrijven, die over advocaten en geld beschikken, verder zal betonneren”.

“Ik denk dat we het middel gecreëerd hebben dat toelaat het sociale weefsel van hoe een samenleving werkt te vernietigen”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks