“Ik denk dat we het middel gecreëerd hebben dat toelaat het sociale weefsel van hoe een samenleving werkt te vernietigen”

Chamath Palihapitiya, een voormalig vice-president van Facebook, heeft in een voordracht voor leerlingen van de Stanford Graduate School of Business een aantal bedenkingen over zijn ex-bedrijf geformuleerd. En die stemmen tot nadenken.Palihapitiya, die al 7 jaar niets meer op Facebook post, was bij het sociale medium verantwoordelijk voor de groei in het aantal gebruikers. Hij leidt ondertussen het durfkapitaalfonds Social Capital. Hij investeert het geld dat hij bij zijn ex-werkgever heeft verdiend om oplossingen te creëren inzake de klimaatwijziging, onderwijs en diabetes. Hij is ook mede-eigenaar van en bestuurslid bij de NBA-basketbalploeg Golden State Warriors.Hoewel onderstaande video uw tijd meer dan waard is, hier alvast een aantal van de belangrijkste uitspraken:

“Ik denk dat we het middel gecreëerd hebben dat toelaat het sociale weefsel van hoe een samenleving werkt te vernietigen”

1. “Ik voel me enorm schuldig over Facebook. Ik denk dat we het middel gecreëerd hebben dat toelaat het sociale weefsel van hoe een samenleving werkt te vernietigen. […] Wie het beest blijft voeden zal door het beest worden vernietigd.”2. “De kortetermijn- en door dopamine gedreven feedbacklussen die we hebben gecreëerd [met de hartjes, de duim die omhoog gaat, etc… op sociale netwerken] vernietigen hoe de samenleving werkt. Er is geen conversatie meer, geen samenwerking, enkel desinformatie en valse berichtgeving. En dat is geen Amerikaans probleem – dit gaat niet over Russische advertenties [in de Amerikaanse verkiezingscampagne]. Dit is een globaal probleem.”3. “Er was die hoax op Whatsapp in India, waarbij de leugen werd verspreid dat kinderen gekidnapt zouden worden. Burgerpatrouilles gingen de straat op en 7 onschuldige mannen werden gedood. Dat is waar we nu mee worden geconfronteerd. […] Vermenigvuldig dat eens met 2 miljard mensen. Mensen met slechte bedoelingen kunnen du grote mensenmassa’s manipuleren.”4. “Ik kan niet controleren wat daar gebeurt. Ik kan enkel controleren wat ik zelf doe. En als gevolg daarvan gebruik ik Facebook niet. En verbied ik mijn kinderen het te gebruiken. [“My children “aren’t allowed to use that shit.]”