Twee Vivaldi-kopstukken aan grens met Polen

Zowel minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) als staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zitten vandaag aan de grens met Oekraïne. Vanmorgen vroeg vlogen ze naar Rzeszów, de luchthaven waar ook alle wapentransporten vanuit Europa en de VS naar lopen: deze luchthaven ligt vlak aan buurland Oekraïne, waar aan het Poolse stadje Przemyśl de grens loopt.

  • In hotel Albatros heeft Buitenlandse Zaken een mobiel consulair team zitten: de ambassade in Kiev werd vorige week gesloten wegens te gevaarlijk. Daar kunnen Belgen en andere rechthebbenden hun papieren voor België aanvragen.
  • De exodus uit Oekraïne is ondertussen ongezien: de UNHCR, het orgaan van de VN dat de vluchtelingen beheert, spreekt over de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog, met nu al 1,5 miljoen mensen die de grens zijn overgestoken op iets meer dan één week tijd.
  • “Ter vergelijking: in 2015, bij de laatste grote vluchtelingencrisis, kwamen uiteindelijk 1,3 miljoen vluchtelingen op de tijdspanne van meer dan een jaar binnen in de EU. Dit is totaal niet te vergelijken”, zo stelt Mahdi.
  • De bedoeling is dat Mahdi en Wilmès de burgemeester van Przemyśl ontmoeten, en ook een bezoek brengen aan het station van het stadje: vandaar loopt een ongeziene stroom mensen. Via trein en bus worden ook steeds meer vluchtelingen in West-Europa ontvangen: vorige week noteerde Berlijn nog zo’n 300 Oekraïners per dag, gisteren zat het aantal op 13.000 op één dag.
  • De humanitaire situatie komt op de grote EU-top donderdag en vrijdag ongetwijfeld ook aan bod, zo stelde premier Alexander De Croo (Open Vld) vanmorgen op de RTBF-radio. “De situatie is zodanig ernstig, een humanitair drama is zich aan het ontrollen.” Morgen ontmoet Wilmès ook de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20