Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 02 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Trump niet overtuigd door TikTok-deal met Oracle

Logo Business AM
Tech

17/09/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

ByteDance gaat in op de eis van de Amerikaanse regering en verkoopt de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan Oracle. - Sheldon Cooper/Sopa Images/Shutterstock

De deal tussen ByteDance en Oracle is nog niet rond, tenminste als het van de Amerikaanse president Trump afhangt. Dat Oracle slechts een minderheidsaandeel zou krijgen in TikTok, is niet voldoende voor Trump.

Woensdag raakte bekend dat eigenaar ByteDance een divisie zou oprichten in de Verenigde Staten, waar de wereldwijde activiteiten in worden gezet. Daar wordt Oracle minderheidsaandeelhouder. Het Amerikaanse softwarebedrijf zal er ook de dataverwerking doen.

‘Veiligheid moet 100 procent zijn’

Maar dat is niet voldoende, zegt de Amerikaanse president Donald Trump op een persconferentie. ‘Daar zijn we naar aan het kijken en dat vinden we niet goed. Vanuit het standpunt van ByteDance kan ik zeggen dat ik dat niet ok vind. Conceptueel vind ik het niet goed, het is me nog niet verteld.’

Trump maakte ook duidelijk dat het dossier nog niet op zijn bureau ligt maar dat er in de loop van donderdag naar gekeken wordt. ‘Maar het moet veiligheidsgewijs honderd procent waterdicht zijn.’ Officieel moet de deal met ByteDance rond zijn op 20 september, anders moet TikTok verdwijnen uit de VS.

Kruistocht

Trump is op kruistocht tegen Chinese apps. Hij is bang dat de gegevens die verzameld worden door de bedrijven, doorgegeven worden aan de Chinese overheid. Zowel ByteDance als WeChat hebben dat steeds ontkend.

Voor TikTok bleef er maar een alternatief over. Of er werd een Amerikaanse compagnon gezocht, of het bedrijf doekte de Amerikaanse activiteiten op. Oracle deed een bod, net zoals Microsoft, en kwam als winnaar uit de bus.

Na de uitspraken over de aard van de deal met TikTok, drukte Trump ook zijn verbazing uit over het feit dat de overheid geen geld kan vragen bij een eventuele deal met het bedrijf. De Amerikaanse president ‘had nagevraagd of er geen commissie kon gevraagd worden, zoals bij een broker’, maar advocaten hebben duidelijk gemaakt dat dit wettelijk niet mogelijk is.

‘Hoe gek kan het worden?’, zei de president. ‘We zijn nu daarnaar aan het kijken.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  33.962.216
 • Aantal
  doden
  1.014.095
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  118.452
 • Aantal
  doden
  10.016

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks