Eindelijk duidelijk: heel TikTok wordt Amerikaans bedrijf, met Oracle als minderheidsaandeelhouder

De details van de deal die Oracle heeft bedongen met ByteDance, de Chinese eigenaar van de populaire app TikTok, beginnen aan het oppervlak te komen. De facto wordt TikTok een apart Amerikaans bedrijf, met Oracle als minderheidsaandeelhouder.

In het nieuws: TikTok, de populaire app die in handen is van het Chinese ByteDance, wordt een volledig Amerikaans bedrijf. Dat weet de Britse zakenkrant Financial Times.

Wat gaat er precies gebeuren? ByteDance heeft een overeenkomst gesloten met softwaremaker Oracle. Die neemt een minderheidsbelang in TikTok, dat in het kader van de deal een aparte entiteit wordt met hoofdzetel in de VS.

Waarom moest dat ook alweer? Op die manier kan TikTok blijven bestaan. De Amerikaanse president Donald Trump had in een uitvoeringsbesluit gezet dat TikTok, dat nu nog Chinees is, in Amerikaanse handen moest komen, of verdwijnen uit de VS. Dat uitvoeringsbesluit kwam er omdat Trump bang is voor Chinese spionage op Amerikaanse burgers. ByteDance heeft dat altijd ontkend. De deadline voor een deal was 20 september. Oracle deed een bod, en ook Microsoft, in samenwerking met Walmart, probeerde ByteDance een voorstel te doen.

Heeft Trump nu wat hij wil? Ja en nee. Natuurlijk kan de president nu stellen dat hij de Chinezen niet over zich heen heeft laten lopen. Anderzijds lijkt het toch eerder een constructie die gemaakt is om rond Trumps wensen te lopen. Het algoritme van ByteDance blijft bijvoorbeeld in Chinese handen. En TikTok zal dus sowieso deels onder Chinese supervisie blijven, want ByteDances blijft hoofdaandeelhouder. Wel belangrijk: de Amerikaanse gegevens zullen verwerkt worden door Oracle en gaan dus niet door Chinese handen. Op dat vlak heeft Trump dus wel zijn doel bereikt.

In de match China versus VS is er intussen een gelijkstand vastgesteld. Dat dit geen droomscenario is om de banden tussen de VS en China opnieuw aan te halen, moeten wij u niet vertellen. Integendeel: de politieke inmenging van Trump zorgde ook voor een verstrenging van oude Chinese exportregels. De deal moet dus niet alleen voorgelegd worden aan de Amerikaanse politiek, ook de Chinese overheid moet zich over het fenomeen buigen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20